< Tillbaka

Formel 1-tekniker vill locka fler kvinnor till verkstäder

Publicerad: 25 Mar 2022
Danska Emelie Rath, 29, som jobbat som Formel 1-mekaniker både hos Force India och för Mercedes stall vill uppmuntra fler kvinnor att söka sig till verkstäderna.

Det var vid ett debattmöte häromdagen med danska motsvarigheten till MRF, AutoBranchen Danmark, som Emelie Rath deltog. AutoBranchen har länge arbetat hårt för att få in fler kvinnor i branschen och fick medhåll från Emelie Rath.

Emelie Raht berättade om hur jobbade med världens dyraste och påkostade racerbilar. I dag är hon teknisk chef på Cinch i London som säljer begagnade bilar på nätet.

Hon gav också tips om hur bilindustrin kan bli bättre på att rekrytera fler kvinnor till branschen.

– Det pratas för lite om yrkesutbildningar. Yrkesutbildningar är bra och ger en massa spännande möjligheter. Företagen måste emellertid också se fördelar istället för nackdelar när det gäller att anställa kvinnliga lärlingar, säger Emelie Rath enligt tidningen Motor-magasinet.dk.

Hon menade att företagen måste lära sig se möjligheterna och våga anställa medarbetare som tycker annorlunda och som inte ser ut som alla de andra.

Själv berättade hon att hon fick kämpa länge för att hitta en lärlingsplats.

Enligt en undersökning som AutoBranchen Danmark genomfört i år sker det långsamma förbättringar. Gapet mellan män och kvinnor  blir allt mindre. På frågan om man upplevt någon form av kränkande beteende eller mobbning svara bara en av tio kvinnor ja. Förra året var det 17,5 procent som svarade så. 

Gitte Seeberg, VD för AutoBranchen, menade i tidningen att även 10 procent är för mycket. 

Undersökningen visar också att 56 procenten av männen och 55 procent av kvinnorna bara behövde söka fem lärlingsplatser innan de fick en plats. Förra året var det betydligt fler män som fick lärlingsplats snabbare än kvinnor. Då fick en del kvinnor söka så många som 20 lärlingsplatser innan de hittade en plats.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
18 Apr, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Stockholm: Bilyaa Group AB, Hovslagarevägen 37, Sollentuna, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
9 Maj, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Sundsvall: Scandic Sundsvall City, Trädgårdsgatan 31, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
Visa fler händelser

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)

 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan