Dagens bilar är konstruerade med en rad olika material från boron och kolfiber till olika sorters stål. Det ställer mycket höga krav på att verkstäderna har rätt utrustning och kompetens när de ska arbeta med fordonen. Men det ställer också stora krav på Räddningstjänsten när de ska ingripa vid en trafikolycka. Det säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) och får medhåll av Tommy Carnebo brandman på Södertörns Brandförsvarsförbund.
- Under hösten 2019 uppdagades att delar av de materiel vi använder vid losstagning av fastklämd person i trafikolycka inte uppfyller gällande EU-norm, säger Tommy Carnebo. Det innebär att vi kommer att få ersätta och ta bort vissa verktyg, vilket påverkar arbetsmetoder samt förmågan att rädda människor vid bilolyckor.
- Utvecklingen inom fordonsindustrin går fort och Räddningstjänsten märkte att antalet frågor hopade sig, det finns för många obesvarade frågor när det gäller losstagning i moderna fordon. Nu har Storstockholms Brandförsvar och Södertörns Brandförsvarsförbund startat ett stort projekt där SFVF är behjälpliga. Till att börja med kontaktade vi fyra försäkringsbolag för att få tag på bilar som är nya eller ett par år gamla, säger Bo Ericsson.
- Vi måste finna nya metoder och verktyg - de bästa möjliga arbetsmetoderna - för bilar som är sidokrockade, påkörda bakifrån och frontalkrockade. Vi måste få svar på hur losstagning av fastklämda personer ska ske i moderna fordon, säger Tommy Carnebo. Vi kommer arbeta fram rekommendationer, riktlinjer och utbildningsmaterial för losstagning i moderna fordon. Dessa rekommendationer och riktlinjer skall vara fria att använda för alla aktörer inom svensk och utländsk räddningstjänst.
- För att förstå problematiken för Räddningstjänsten vill jag rada upp ett antal frågor, säger Tommy Carnebo: När det gäller nuvarande bändare räcker inte slaglängden till. Måste vi jobba med två bändare för att garantera en lyckad losstagning? Hur effektiv är kättinglosstagning på nya bilar? Hur skall vi agera med Boronstål? Vilka andra losstagningsmetoder finns? Alternativa drivmedel, behöver vi anpassa losstagningsmetoderna? Hur ska vi göra med batteripack och metan eller vätgastankar? Kollapsar moderna fordon vid losstagning?
- Därför har vi hållit i det mest extrema krocktestet som någonsin har utförts av Volvo Cars, säger Tommy Carnebo. För att räddningstjänsten ska kunna förbereda sig för alla möjliga krockscenarier och för att simulera de krafter som uppstår vid de mest extrema kollisionerna (som är något som inte kan simuleras med vanliga krocktester), lät Volvo Cars räddningstjänsten genomföra dessa extrema tester. För första gången släppte man ett flertal nya Volvobilar upprepade gånger från en kran från en höjd av 30 meter.
- Detta tillvägagångssätt bidrog till att skapa tillräckligt stora skador som singelolyckor i mycket hög hastighet, olyckor där en personbil kolliderar med en lastbil eller olyckor där en bil blir påkörd från sidan med högt krockvåld. I situationer som dessa kommer människorna i bilen sannolikt att skadas allvarligt. Därför är det högsta prioritet att få ut dem ur bilen så snabbt som möjligt med hjälp av hydrauliska räddningsverktyg. Och det är här problemen uppstår säger Tommy Carnebo, våra verktyg räcker helt enkelt inte till. Därför är det viktigt att det finns metoder för att rädda liv när de inträffar.
Alla resultat från krockarna och det efterföljande arbetet med att klippa upp fordonet samlas i en omfattande forskningsrapport. Rapporten kommer att göras tillgänglig kostnadsfritt för räddningspersonal, vilket gör att de kan dra nytta av resultaten och vidareutveckla sina livräddande arbetsmetoder.
- Räddningspersonalen får vanligtvis sina träningsfordon från bildemonterare men de är ofta upp till tjugo år gamla och det är inga bra övningsobjekt, säger Bo Ericsson. När det gäller stålets hållfasthet, säkerhetsburens konstruktion är det stor skillnad mellan gamla och nya bilar.
Det är avgörande för räddningspersonal att hela tiden uppdatera sina kunskaper om nya bilmodeller och se över sina processer för att kunna utveckla nya losstagnings- och uttagstekniker. Totalt tio Volvobilar av olika modeller släpptes flera gånger från kranen. Varje test var ett unikt släpp då de ville uppnå olika saker varje gång, bilarna förbereddes och släpptes av Södertörns Brandförsvarsförbunds trafikspecialister.

Foto: Volvo Cars

Foto: Volvo Cars