< Tillbaka

Fordonsproffs hälsar på hos: Sermi-generalen Patrik Andersson på Swedac

Publicerad: 24 Feb 2022
I en vrå i ett hus på tomten i Varberg står Patrik Andersson och jobbar med fordonsrelaterade frågor för ackrediteringsmyndigheten Swedac. Inom kort ska det hållas ett nytt möte med europeiska kolleger och ENAC om hur SERMI kan implementeras på verkstäderna.

ENAC (Entidad Nacional de Acreditación) är den spanska ackrediteringsmyndigheten, som är en så kallad home-NAB och som har fått i uppdrag av EU-länderna att påbörja en testperiod i Spanien. 

Swedac är den myndighet i Sverige som kommer ansvara för ackrediteringarna här. 

Det är en tvåstegsraket: Swedac ackrediterar kontrollföretagen som ska ut till verkstäderna (de så kallade Cabarna) och Cabarna godkänner verkstäderna. Vilka som blir Cabar i Sverige är ännu inte klart, men som Fordonsproffs tidigare skrivit om finns det flera företag som visat intresse för att inspektera verkstäder. Det är emellertid både kostsamt och ansvarsfullt att jobba som Cab.

Hur långt har Swedac kommit i arbetet mot SERMI?

– Vi har gjort allt förarbete klart. Det gjorde vi faktiskt för flera år sedan, när arbetet med SERMI började 2010. Därefter har projektet legat på is och vi har mest väntat, säger Patrik Andersson.

Enligt tidsplanen ska SERMI-systemet vara igång från augusti 2023 – kommer den tidsplanen att hålla och vad händer då?

– Enligt den uppgift som vi har så kommer tidsplanen att hålla. Från och med den 1 augusti 2023 kommer bara verkstäder som är kontrollerade kunna komma åt fordonsinformation, säger Patrik Andersson.

Det innebär framför allt information som är relevant för programmering av nycklar, byte av dörrlås och mjukvara som är kopplat till säkerhetssystem. Det här gäller information från alla biltillverkare och krav på kontroll ställs på alla verkstäder. Auktoriserade märkesverkstäder kommer har tillgång genom deras avtal, men oberoende verkstäder måste se till att ha rätt tillstånd för att komma åt informationen.

– I mars planeras ett möte ihop med Sermi-organisationen och ackrediteringsföretagen i de olika länderna. Då hoppas vi kunna få se ett nytt utkast till Sermi-dokumentet. Det första som togs fram är ju flera år gammalt från 2016. Det finns flera frågor som behöver svar, säger Patrik Andersson.

Bland de frågor som ska diskuteras är vilka krav som ska ställas för att godkänna en verkstad. Det handlar bland annat om den så kallade vandelsprövningen, alltså kontrollen om anställda på verkstaden finns i polisens belastningsregister och vilka brott som kan ”accepteras” för att kontrollen ändå ska kunna godkännas.

Än så länge är det bara Patrik Andersson som jobbar med SERMI på Swedac, men framöver kan det behövas fler. Jämförelsevis kan nämnas att det i dag är ca 10 personer som jobbar med fordonsbesiktningsfrågor på Swedac.

Fordonstillverkarnas information kommer att samlas i stora servrar och ska hanteras av ett så kallat ”trust center”. Flera företag i Europa har ansökt om att få ta hand om den här delen av processen, bland dem det svenska företaget ID06.

– Det är inte säkert att det blir ett enda trust center, utan det kan bli flera. Det är ENAC som kommer testa att ackrediteringssystemet fungerar i praktiken. Det är ändå inte så lång tid till nästa år, så det är bra om att vi förbereder oss, säger Patrik Andersson.

Verkstäder kan emellertid inte göra så mycket mer just nu än att se till att det är ordning och reda på verkstaden, att de uppfyller kraven som ställs för att bli Godkänd Bilverkstad, något som kommer underlätta en kontroll för SERMI. Det finns ju ännu inga godkända Cabar att ställa sig i kö hos för att begära en kontroll.

– Det underlättar förstås om man är van att genomföra bedömningar/bli bedömd och har kunskap om ackreditering sedan tidigare, både för Cabar och verkstäder. Basen i standarden är ett ledningssystem och revisioner av den egna verksamheten och det gör många företag redan. Därför behöver en ackreditering för SERMI inte behöva betyda så mycket extra jobb, säger Patrik Andersson.

Marknaden med Cabar kommer att vara fri så verkstäder kan välja vilken Cab de vill anlita. Även prissättningen för Cabar kommer vara fri.

– Om något är fel kan man klaga på Caben som man anlitat, är man inte nöjd med deras klagomålshantering kan man vända sig till oss. Vi kommer titta på de klagomål som kommer in, säger Patrik Andersson.

Vad blir den största utmaningen i genomförandet av SERMI?

– Det blir att veta hur reglerna ska tolkas. Det är alltid svårt i början då vi inte har så mycket erfarenhet. Vi behöver vägledning för Sverige och för Europa. Varje gång vi får en fråga får vi försöka ta reda på svaret och samla dem någonstans, säger Patrik Andersson.

Verkstädernas motpart är biltillverkarna som jobbar för så höga krav som möjligt för att informationen som tilldelas på inga omständigheter ska komma ut och utgöra en säkerhetsrisk.

– Syftet är bra. Alla ska ha tillgång till informationen i bilarna. Verkstäderna ska ha samma villkor. Men utvecklingen går så fort och frågan är hur den tekniska utvecklingen kommer påverka det här arbetet när snart alla bilar är uppkopplade, säger Patrik Andersson.

Under året kommer SFVF fortsätta informera om arbetet med SERMI. Notera att kravet på godkänd kontroll av en Cab för tillgång till information gäller alla verkstäder, lika mycket för husbilar, transportbilar som personbilar och tung trafik.

I väntan på att all information ska komma på plats fortsätter Patrik Andersson att granska fordonsbesiktningsföretag och verkstäder som släckor tvåor från ståbordet i huset i Varberg, där havsvindarna aldrig verka tröttna.

Text: MARIA ERIKSSON

Maria.eriksson@sfvf.eu

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan