< Tillbaka

Gymnasieelever på fordonsprogrammet i Kristinehamn. Foto: Pierre Kjellin

Fordonsgymnasiet: Här är nya kursen som ska spegla teknikutvecklingen

Publicerad: 23 Aug 2023
Den går idag under namnet ”Fordonstestteknik”, men nu föreslår Skolverket omfattande förändringar av den valbara kursen på gymnasiets fordonsutbildning.

En av de valbara kurserna på gymnasiets fordonsprogram är idag ”Fordonstestteknik” och omfattar 200 poäng. Och ska ge utbildning i den teknik och utrustning som används för att genomföra tester inom det fordonstekniska området.

Skolverket har i sitt förändringsarbete tagit ett helhetsgrepp om kursen, för att anpassa den efter teknikutvecklingen i branschen.

Skolverkets förslag innebär att kursen ”Fordonstestteknik” byter namn till ”Fordon – elektronik och mjukvara”.

– Ämnet är tänkt att i första hand vara en fördjupning för de elever som finner intresse att fördjupa sig och förstå de bakomliggande faktorerna för hur mjukvaran styr övervakning och funktioner i fordon, förklarar Magnus Carlsson, undervisningsråd på Skolverket som jobbar med fordonsutbildningen.

Samtidigt bedömer man på Skolverket att ”Fordon – elektronik och mjukvara” kommer vara en kurs som relativt få elever väljer och som även ett fåtal gymnasieskolor vill och kommer kunna erbjuda:

– Det är ett ämne som vi varken ser behov av eller är realistiskt att kräva att elever ska läsa för att arbeta som fordonsmekaniker. Möjligen kan man säga att ämnet befinner sig i gränslandet att vara ett yrkesämne eller ett teoretiskt mer akademiskt ämne. Dock är detta definierat som ett yrkesämne, förklarar Magnus Carlsson och tillägger:

– Det här är en kurs som också är tänkt att inspirera eleven till att själv fördjupa sig och söka mer kunskap. Det är orimligt om arbetsgivaren förväntar sig att en nyanställd fordonstekniker som kommer direkt från gymnasiet ska behärska dessa ämnesområden.

LÄS ÄVEN: Förändringarna som väntar fordonsgymnasiet

Mer information om beslutsgången och kursbeskrivningen kommer i vårt nyhetsbrev som skickas ut till Svenska Fordonsbranschens medlemmar tisdag 29 augusti.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan