Foto Bo Lindman

Fordonsbranschens nya chans att erbjuda skolan ett aktivt stöd

Publicerad: 17 Feb 2021
- Hur har Corona-pandemin påverkat rekrytering och utbildning av nya medarbetare till våra fordonsverkstäder? Sveriges Fordonsverkstäder (SFVF) är övertygade om att pandemin har haft en negativ inverkan på antalet elever i olika typer av praktik och utbildningar. Därmed är ett av fordonsbranschens viktigaste rekryteringsverktyg satt ur funktion, säger Benny Wallin som är utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna och SFVF.

Våra verkstäder har trots Corona-pandemin bevisligen haft en bra arbetsbeläggning under året och därmed skapat bra förutsättningar för en viktig och meningsfull Prao eller APL för skolornas elever. Men få elever har kunnat nyttja det. Orsakerna vet alla, men vi vill ändå påpeka att ur rekryterings- och praktikperspektiv är det en katastrof. På sikt kommer detta att visa sig i försämrad kompetens (anställningsbarhet) hos nyexaminerade medarbetare och lägre antal nyrekryteringar, fortsätter Benny Wallin.

Våra skolpolitiker försöker nu göra allt som står i deras makt för att hitta flexibla och realistiska undervisningslösningar, där APL kan genomföras på ett säkert och långsiktigt sätt, men det är svårt att möta de olika krav och rekommendationer som har förändrats åtskilliga gånger under den pågående pandemin. Folkhälsomyndigheten har nu givit ut en ny rekommendation om fjärr- och distansundervisning för gymnasieskolor som gäller till och med den 1 april 2021.

Under pandemin har det varit och är fortfarande upp till skolhuvudmannen att besluta om sina elevers möjligheter till att bland annat göra sin praktik på våra öppna fordonsverkstäder. Det ligger också på huvudmannens och skolans ansvar att APL genomförs, så det gäller för våra företag att proaktivt erbjuda skolan APL- och praktikplatser, säger Benny Wallin.

Behöver du anställa ny personal omgående eller på sikt, kontakta snarast din fordonsskola, rektor och lärare. Bjud in elever till en kvalitativ praktik, APL. Ditt engagemang och intresse är oftast helt avgörande för att hitta nya anställningsbara medarbetare. Vi på SFVF vet att det lilla extra du lägger på skolan skapar oanade möjligheter för framtiden. Under den fruktansvärda pandemin vi befinner oss i har det trots allt skapats nya möjligheter att rekrytera personal genom att aktivt erbjuda våra skolor APL och praktikplatser, avslutar Benny Wallin.

 

 

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
29 Jun, 2022, Extern artikel
Continental förlänger med Tour de France
28 Jun, 2022, Extern artikel
Nokian drar sig ur Ryssland
28 Jun, 2022, Extern artikel
Rätt däckval kan minska utsläpp och bränsleförbrukning
28 Jun, 2022, Extern artikel
Amring utökar sortimentet av lastbilsdäck
27 Jun, 2022, Extern artikel
Continental originalutrustar nya Mercedes EQB
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners