Foto Bo Lindman

Fordonsbranschens nya chans att erbjuda skolan ett aktivt stöd

Publicerad: 17 Feb 2021
- Hur har Corona-pandemin påverkat rekrytering och utbildning av nya medarbetare till våra fordonsverkstäder? Sveriges Fordonsverkstäder (SFVF) är övertygade om att pandemin har haft en negativ inverkan på antalet elever i olika typer av praktik och utbildningar. Därmed är ett av fordonsbranschens viktigaste rekryteringsverktyg satt ur funktion, säger Benny Wallin som är utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna och SFVF.

Våra verkstäder har trots Corona-pandemin bevisligen haft en bra arbetsbeläggning under året och därmed skapat bra förutsättningar för en viktig och meningsfull Prao eller APL för skolornas elever. Men få elever har kunnat nyttja det. Orsakerna vet alla, men vi vill ändå påpeka att ur rekryterings- och praktikperspektiv är det en katastrof. På sikt kommer detta att visa sig i försämrad kompetens (anställningsbarhet) hos nyexaminerade medarbetare och lägre antal nyrekryteringar, fortsätter Benny Wallin.

Våra skolpolitiker försöker nu göra allt som står i deras makt för att hitta flexibla och realistiska undervisningslösningar, där APL kan genomföras på ett säkert och långsiktigt sätt, men det är svårt att möta de olika krav och rekommendationer som har förändrats åtskilliga gånger under den pågående pandemin. Folkhälsomyndigheten har nu givit ut en ny rekommendation om fjärr- och distansundervisning för gymnasieskolor som gäller till och med den 1 april 2021.

Under pandemin har det varit och är fortfarande upp till skolhuvudmannen att besluta om sina elevers möjligheter till att bland annat göra sin praktik på våra öppna fordonsverkstäder. Det ligger också på huvudmannens och skolans ansvar att APL genomförs, så det gäller för våra företag att proaktivt erbjuda skolan APL- och praktikplatser, säger Benny Wallin.

Behöver du anställa ny personal omgående eller på sikt, kontakta snarast din fordonsskola, rektor och lärare. Bjud in elever till en kvalitativ praktik, APL. Ditt engagemang och intresse är oftast helt avgörande för att hitta nya anställningsbara medarbetare. Vi på SFVF vet att det lilla extra du lägger på skolan skapar oanade möjligheter för framtiden. Under den fruktansvärda pandemin vi befinner oss i har det trots allt skapats nya möjligheter att rekrytera personal genom att aktivt erbjuda våra skolor APL och praktikplatser, avslutar Benny Wallin.

 

 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
17 Sep, 2021, Extern artikel
Pirelli Elect och FCS märkta däck visas på mässa i München
16 Sep, 2021, Extern artikel
Nytt Boss-vinterdäck från Colmec
16 Sep, 2021, Extern artikel
Hankook publicerar sin 12:e årliga ESG-rapport
15 Sep, 2021, Extern artikel
Banrekord med Pirelli P Zero Trofeo R
15 Sep, 2021, Extern artikel
Billiga däck kan bli dyra
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
23 Sep, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
14 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser