Foto Bo Lindman

Fordonsbranschens nya chans att erbjuda skolan ett aktivt stöd

Publicerad: 17 Feb 2021
- Hur har Corona-pandemin påverkat rekrytering och utbildning av nya medarbetare till våra fordonsverkstäder? Sveriges Fordonsverkstäder (SFVF) är övertygade om att pandemin har haft en negativ inverkan på antalet elever i olika typer av praktik och utbildningar. Därmed är ett av fordonsbranschens viktigaste rekryteringsverktyg satt ur funktion, säger Benny Wallin som är utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna och SFVF.

Våra verkstäder har trots Corona-pandemin bevisligen haft en bra arbetsbeläggning under året och därmed skapat bra förutsättningar för en viktig och meningsfull Prao eller APL för skolornas elever. Men få elever har kunnat nyttja det. Orsakerna vet alla, men vi vill ändå påpeka att ur rekryterings- och praktikperspektiv är det en katastrof. På sikt kommer detta att visa sig i försämrad kompetens (anställningsbarhet) hos nyexaminerade medarbetare och lägre antal nyrekryteringar, fortsätter Benny Wallin.

Våra skolpolitiker försöker nu göra allt som står i deras makt för att hitta flexibla och realistiska undervisningslösningar, där APL kan genomföras på ett säkert och långsiktigt sätt, men det är svårt att möta de olika krav och rekommendationer som har förändrats åtskilliga gånger under den pågående pandemin. Folkhälsomyndigheten har nu givit ut en ny rekommendation om fjärr- och distansundervisning för gymnasieskolor som gäller till och med den 1 april 2021.

Under pandemin har det varit och är fortfarande upp till skolhuvudmannen att besluta om sina elevers möjligheter till att bland annat göra sin praktik på våra öppna fordonsverkstäder. Det ligger också på huvudmannens och skolans ansvar att APL genomförs, så det gäller för våra företag att proaktivt erbjuda skolan APL- och praktikplatser, säger Benny Wallin.

Behöver du anställa ny personal omgående eller på sikt, kontakta snarast din fordonsskola, rektor och lärare. Bjud in elever till en kvalitativ praktik, APL. Ditt engagemang och intresse är oftast helt avgörande för att hitta nya anställningsbara medarbetare. Vi på SFVF vet att det lilla extra du lägger på skolan skapar oanade möjligheter för framtiden. Under den fruktansvärda pandemin vi befinner oss i har det trots allt skapats nya möjligheter att rekrytera personal genom att aktivt erbjuda våra skolor APL och praktikplatser, avslutar Benny Wallin.

 

 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
16 Jun, 2021, Extern artikel
Goodyears rapport över åtgärder 2020
16 Jun, 2021, Extern artikel
Nokian Ground Kare Semi-Slick för grävlastare
15 Jun, 2021, Extern artikel
Ev-däck från Hankook på Audi e-tron GT
15 Jun, 2021, Extern artikel
NDI kartlägger vinsterna med VF-däck
14 Jun, 2021, Extern artikel
Podd med Göran Bengtsson – Yokohama
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser