< Tillbaka

Möte med Konsumentverket vid ett annat tillfälle

Fordonsbranschen i möte med Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden om fordon och juridik.

Publicerad: 31 Jan 2020
Den 28 januari hade SFVF bjudit in till branschsamtal hos Konsumentverket. Inbjudna till mötet var BIL Sweden, Motorbranschens Riksförbund, Konsumentverket (KoV), Allmänna reklamationsnämnden, Husvagnsbranschens Riksförbund och M Sverige.

Vi inledde med ett rundabordssamtal och diskuterade senaste nytt på fordonsfronten, säger Bo Ericsson vd på SFVF som var initiativtagare till mötet. Det händer mycket i fordonsbranschen, digitalisering, nya säljmetoder, elektrifiering och för att inte glömma kommande förändrad lagstiftning.

Ökningen av anmälningar till ARN avseende motorärenden och speciellt köp av begagnat fordon är ett växande problem. Marcus Isgren GD och domare för ARN berättade om det växande antalet anmälningar. Idag har SFVF 11 ledamöter i ARN och vi ska ha 67 möten med 16 ärenden per möte. Det måste vara nytt rekord, berättar Bo Ericsson.

Ökad förekomst av reservationer för felskrivningar i annonser är bekymmersamt eftersom det är direkt felaktigt. En del känner till det, andra chansar. VDN saknas allt oftare hos icke anslutna bilhandlare, liksom opartiska inbytestester vilket gör att fordonshandlare förlorar i ARN, kanske i onödan. En ökning av online-försäljning av begagnade bilar där vi från branschen inte informerar om distansavtalslagen och ångerrätten är också ett växande bekymmer.

För att ta reda på hur man ska gå tillväga för att införa en ny lagstiftning har staten tillsatt en utredare och förslaget ska presenteras i september i år. Det är Konsumentköplagens §20a som ska förlängas från 6 månader till 12 månader. Då ökar kravet på att göra noggranna inbytestester för att beskriva skicket på fordonet. Det är därför SFVF har tagit fram utbildning i Certifierad Biltestare, då kan vi göra likvärdiga bedömningar och bli noggrannare när vi beskriver skicket på fordonet, säger Bo Ericsson. Det blir också ökade krav på säljföretag när det gäller dokumentation av fordonet (beskrivning av skicket).

KoV kommer göra tillsyningsärenden och bland annat kontrollera små bilhandlare som inte är anslutna till en branschförening. KoV kommer också göra kontroller av husvagn- och husbilsföretag som inte är anslutna till en branschförening. Marknadsförening och miljöargument står också på KoVs tillsyn tillsammans med besiktningsföretagens från-prissättning, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan