< Tillbaka

Fordonsbranschen är i behov av fler Diagnostekniker, en kompetens som ökar lönsamheten

Publicerad: 28 Apr 2020
Vi har en bransch under omställning. Snabb teknisk utvecklingstakt ökar efterfrågan av kompetens i framkant. Tillgången till rätt kompetens är därmed inte längre en utmaning för framtiden. Behovet av diagnostekniker är redan idag ett faktum. Bristen på teknisk kunskap har redan kommit att bli en orsak till att verkstäder tackar nej till jobb och detta får vi inte acceptera. Att vidareutbilda sig till diagnostekniker är ett smart karriärval för den enskilde mekanikern.

Vi behöver därför tänka och agera proaktivt för att tillgodose marknaden med kunnig personal som visar vägen i utvecklingen och kan vara goda förebilder. Här blir utbildningssatsningar på avancerad nivå ett stort steg i strävan efter en bättre kompetensförsörjning till fordonsbranschen. Diagnostekniker är personer som har djup kompetens och kan utföra avancerade diagnoser och åtgärder i gas, el-, hybrid och dieselfordon. Tillgången av diagnostekniker måste öka och det är idag en kompetens som verkstäderna håller hårt i. Om en verkstad förlorar en anställd med diagnosteknisk kompetens är det inte ovanligt att företaget samtidigt förlorar sin förmåga att lösa felsökningar på ett effektivt sätt. I slutändan är således tillgången på diagnostekniker en lönsamhets- och effektivitetsfråga.

En liten andel av nyutexaminerade mekaniker har idag den kompetens som krävs för att arbeta i en modern verkstad. Därför är även vidareutbildning av befintliga mekaniker och fordonstekniker mycket viktig. Vi vet att bilarna blir alltmer tekniskt avancerade och därför behöver vi attrahera bilmekanikerna med teknikintresse och vidareutbilda dem. SFVF:s engagemang i satsningen på yrkeshögskola och utbildningen Diagnostekniker på distans syftar till att hjälpa verkstäder i hela Sverige att hitta tekniker med kompetens. Kompetens som gör det möjligt att ta emot alla bilar och säkerställa effektivitet och lönsamhet i sitt verkstadsföretagande.

Målet med branschens satsning på Yrkeshögskoleutbildningen Diagnostekniker är att den ska ge ökad tillgång till eftertraktad kompetens och att fler typer av arbeten ska kunna hanteras i Sveriges verkstäder och att färre arbetsorder skickas iväg till specialistverkstäder. Samtidigt ser vi satsningen som en självklar karriärväg för den enskilde mekanikern.

Är du tekniskt intresserad, vill investera i dig själv, arbeta med olika typer av diagnosverktyg och få praktisk kunskap genom felsökning av fordons elektroniska system? Då ska du söka YH-utbildningen Diagnostekniker som är öppen för ansökan. Utbildningen är gratis, sker på distans och går att kombinera med befintligt arbete.

Yrkeshögskoleutbildningen Diagnostekniker är ett branschinitiativ som sker i samarbete med utbildningsaktören YrkesAkademin. Anmälan till utbildningen sker via webben: https://ya.se/yrkeshogskola/diagnostekniker/

Undertecknad:
Bo Ericsson, vd SFVF

Undertecknade företagspartners bakom initiativet:
SFVF, ProMeister och Mekonomen Group

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan