< Tillbaka

T .v Ford Trucks lastbilsmodell F-Max som lanserades 2018. Fords lastbilar för bland andra Europamarknaden byggs och utvecklas i Turkiet. F-Max finns enbart som dragbil (4×2) och chassin eller specialfordon erbjuds inte. Bilder: Ford Trucks

Ford-lastbilar intar nordisk marknad

Publicerad: 21 Apr 2023
Fords lastbilsdivision – Ford Trucks – är på väg tillbaka till en av de nordiska marknaderna, där man siktar på att ta en betydande marknadsandel.

Det var länge sedan Ford var en spelare på de nordiska lastbilsmarknaderna, men nu gör lastbilstillverkaren intåg i Danmark. Samtidigt satsar Ford Trucks rejält på att få ordentligt fäste på Europamarknaden igen.

Importör och distributör av Fords lastbilar i Danmark blir danska HEJ Group. Fords satsning i Danmark sker i samarbete med turkiska bolaget Ford Otosan som alla importörer och distributörer i Europa har avtal med.

– Vi ska ha minst fem procent av marknaden. Det är målet för alla länder i Europa och det gäller också för Danmark, sade Bahadir Koc, ansvarig för Benelux-marknaderna och Skandinavien hos Ford Trucks i en intervju i danska branschtidningen Lastbil-Magasinet nyligen.

I en första fas siktar Ford Trucks på att ha tre serviceanläggningar i Danmark, strategiskt placerade på Själland och Jylland. Den första lastbilsmodellen som Ford lanserar i Danmark blir flaggskeppet F-Max som hade världspremiär 2018 och vann titeln International Truck of the Year” 2019.

Bolaget Ford Otosan är ett joint venture mellan den turkiska investmentbolaget KOC Holding. KOC har också bildat ett gemensamt bolag med Ford för tillverkning av batterier till Fords elfordon som säljs på Europamarknaderna.

Under 2021 etablerade sig Ford Trucks i Belgien med ett nytt återförsäljar- och servicenätverk och redan efter ett år hade man nått en marknadsandel på 3,6 procent och på 5,1 procent i segmentet dragbilar. Samma år etablerade sig Ford Trucks även i Tyskland via återförsäljaren Stegmaier Nutzfahrzeuge.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

 

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)


 

29 Maj, 2023, Extern artikel
Sveriges bilpark blir äldre
29 Maj, 2023, Extern artikel
Michelin säljer sin verksamhet i Ryssland
26 Maj, 2023, Extern artikel
Däckline förnyar sin plattform med ytterligare 350 varumärken
25 Maj, 2023, Extern artikel
Förväntad nedgång i nyregistrering av fordon
25 Maj, 2023, Extern artikel
Dubbade däck revolutionerar snöröjning
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan