Ett krockskadat elfordon innebär helt nya risker för landets bilverkstäder. Men i dag saknas både riktlinjer och kunskap för hur dessa fordon ska hanteras på ett säkert sätt. - Vi har alldeles för lite kompetens kring elfordon ute på verkstäderna, de innebär nya risker, säger Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).
- I dag finns det uppemot 100 000 elbilar och elhybrider på landets vägar. Kanske inte så många i dagsläget, men samtidigt ökar andelen av elfordon snabbt, berättar Bo Ericsson. Många av elbilarna är relativt nya och omfattas av garantiåtaganden, vilket gör att de oftast hamnar hos märkesverkstäderna med viss specialkunskap kring de egna modellerna. Men i takt med att andelen elfordon ökar, kommer kraven på alla verkstäder att öka. I normaltillstånd är ett elfordon inte farligare än andra fordon, men ofta gäller ju inte normaltillstånd när fordonet är inlämnat på en verkstad.
- Det som oroar mig mest är krockskadade elfordon, säger Bo Ericsson. Krockskadade elfordon är ett snabbt växande problem, eftersom riskerna fortfarande är rätt så okända och kunskapsnivån är för låg hos de människor som berörs. Vi vet att när elfordon krockar kan batterierna skadas och vi vet att skadade litiumbatterier kan kortslutas och börja brinna, genom en så kallad termisk rusning. Ibland händer detta efter några dagar.
- Om jag en söndag krockar min Mercedes hybrid i Lysekil på Västkusten och krockkudden löser ut men bilen inte börjar brinna, ska jag då utgå ifrån att batteriet är skadat? Ja, säger forskarna, men hur många känner till det? Känner bärgaren till hur man ska transportera en hybrid, nja, förmodligen inte alla bärgare. Om bilen sedan ska transporteras till Hedin Bils skadeverkstad i Göteborg, vad gäller då? Får bärgaren ta bilen på färjan över Gullmarn, tänk om en termisk rusning då startar på färjan? Det är således inte lämpligt att köra en skadad/krockad elbil eller hybrid på en färja. När bärgaren kör på E6:an, kan bärgaren köra genom Tingstadstunneln i Göteborg? Nej, det är olämpligt att köra en elbil/hybrid som är skadad i en tunnel, menar Bo Ericsson och fortsätter;
- Och vad gäller när bilen är framme hos Hedin Bil? Får bärgaren ställa av bilen var som helst? Om det är helg, kan man ställa den krockskadade bilen utanför verkstaden, tillsammans med hundra andra bilar? Det här måste en bärgare känna till, men även verkstaden har ett ansvar att informera bärgare var och hur skadade bilar ska placeras, säger Bo Ericsson.
- När bilen sedan kommer in på verkstaden och sitter i en riktbänk och vi börjar dra i bilen, vad gäller då? Även detta kommer bli en viktig fråga framåt. Det är sannolikt att batterierna måste demonteras på elbilar/hybrider innan man sätter upp dem i en riktbänk. - Vi har sett krockade bilar som har självantänt efter tre veckor, säger Bo Ericsson.
- SFVF, MRF och BILS arbetar nu med att ta fram en branschstandard för elfordon. Vi kommer även titta på och ta med valda delar av det arbete som RISE projektet genomfört ,”Information och rekommendationer, Brandsäkerhet vid laddning och vid hantering av krockskadade elfordon”. (https://www.fordonsverkstader.se/wp-content/uploads/2019/10/Information-och-rekommendationer-2019-10-22.pdf). Under den omställning som fordonsbranschen nu genomgår är det viktigt att skapa gemensamma standarder som är tydliga och som kan gälla för alla aktörer, säger Bo Ericsson.
En ytterligare kompetensnivå inom elfordon är hantering av själva batterierna. Att byta ett batteri är relativt lätt och Bo Ericsson menar att vi på sikt säkerligen kommer att få se speciella batteriverkstäder. Ett vanligt fordonsbatteri kan innehålla så mycket som 9 000 enskilda battericeller, att då byta ut några få som är dåliga är bra för både plånboken och miljön.
- Om det blir en termisk rusning finns det idag inga utprovade släckningsmetoder på hela bilar eller batterier. De tester som har gjorts är endast på delar av batterienheter. Samma sak gäller med s k brandfiltar. Eftersom litiumbatterier är självförsörjande på syre, släcks inte batteribranden när täcket läggs över bilen. När täcket dras bort startar branden igen. Däremot kan täcket vara bra för att inte sprida branden till närliggande brännbara bilar, byggnader med mera, avslutar Bo Ericsson.