< Tillbaka

För första gången – fler sålda elbilar än dieselbilar

Publicerad: 18 Jan 2022
Det såldes fler elbilar än dieselbilar under en månad i Europa. Det är första gången någonsin och enligt en sammanställning var fler än var femte ny bil som såldes elbil. Och fler lär det bli nu när Volvo chocksänker sina priser.

Det är tidningen Financial Times som intervjuat den tyska bilanalytikern Matthias Schmidt som gått igenom statistiken för 18 europeiska marknader inklusive Storbritannien. Statistiken är bara preliminär men visar en tydlig trend att europeiska bilköpare väljer el före fossildrivna bilar. 

Fler än var femte såld bil var eldriven. Dieselbilar och dieselhybrider stod för mindre än 19 procent av försäljningen. Det är mycket tack vare generösa statliga subventioner i framför allt Tyskland och andra länder som man stadigt lyckats öka andelen elbilar. 

Trenden verkar ha fått en ordentlig skjuts sista kvartalet förra året då Tesla visade sig vara bättre än sina konkurrenter på att hantera de flaskhalsar som uppkom i leveranskedjorna, inte minst beträffande bristen på halvledare. 

Sedan är det säkert så att biltillverkarna pressade sin tillverkning av elbilar ordentligt för att minska koldioxidutsläppen och därmed slippa böter från Bryssel. Samtidigt konstaterar Matthias Schmidt, vilket Fordonsproffs redan skrivit om, att biltillverkarna har prioriterat de mer exklusiva modellerna för att få högre marginal per bil – alltså fler suvar än mindre och billigare bilar.

Totalt såldes 176 000 batteridrivna elbilar i december i västra Europa, vilket är rekord. Det är 6 procent mer jämfört med samma månad året innan. 160 000 dieselbilar såldes under december 2021.

Häromdagen kom också besked om att Volvo sänker priset för privatleasing av elbilen XC40 Recharge till 3 995 kronor, vilket är i linje med den kinesiska konkurrenten MG Marvel R. Det kan inte tolkas på annat sätt än att Volvo tar upp kampen för att behålla sin marknadsandel på svenska marknaden och skydda sig från uppstickare från Asien. Som jämförelse blir nu Volvo XC40 billigare än Volkswagen ID.4, som kostar 4 895 kronor per månad att leasa.

Text: MARIA ERIKSSON 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan