För första gången – fler sålda elbilar än dieselbilar

Publicerad: 18 Jan 2022
Det såldes fler elbilar än dieselbilar under en månad i Europa. Det är första gången någonsin och enligt en sammanställning var fler än var femte ny bil som såldes elbil. Och fler lär det bli nu när Volvo chocksänker sina priser.

Det är tidningen Financial Times som intervjuat den tyska bilanalytikern Matthias Schmidt som gått igenom statistiken för 18 europeiska marknader inklusive Storbritannien. Statistiken är bara preliminär men visar en tydlig trend att europeiska bilköpare väljer el före fossildrivna bilar. 

Fler än var femte såld bil var eldriven. Dieselbilar och dieselhybrider stod för mindre än 19 procent av försäljningen. Det är mycket tack vare generösa statliga subventioner i framför allt Tyskland och andra länder som man stadigt lyckats öka andelen elbilar. 

Trenden verkar ha fått en ordentlig skjuts sista kvartalet förra året då Tesla visade sig vara bättre än sina konkurrenter på att hantera de flaskhalsar som uppkom i leveranskedjorna, inte minst beträffande bristen på halvledare. 

Sedan är det säkert så att biltillverkarna pressade sin tillverkning av elbilar ordentligt för att minska koldioxidutsläppen och därmed slippa böter från Bryssel. Samtidigt konstaterar Matthias Schmidt, vilket Fordonsproffs redan skrivit om, att biltillverkarna har prioriterat de mer exklusiva modellerna för att få högre marginal per bil – alltså fler suvar än mindre och billigare bilar.

Totalt såldes 176 000 batteridrivna elbilar i december i västra Europa, vilket är rekord. Det är 6 procent mer jämfört med samma månad året innan. 160 000 dieselbilar såldes under december 2021.

Häromdagen kom också besked om att Volvo sänker priset för privatleasing av elbilen XC40 Recharge till 3 995 kronor, vilket är i linje med den kinesiska konkurrenten MG Marvel R. Det kan inte tolkas på annat sätt än att Volvo tar upp kampen för att behålla sin marknadsandel på svenska marknaden och skydda sig från uppstickare från Asien. Som jämförelse blir nu Volvo XC40 billigare än Volkswagen ID.4, som kostar 4 895 kronor per månad att leasa.

Text: MARIA ERIKSSON 

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
30 Jun, 2022, Extern artikel
Michelin överför verksamhet i Ryssland till lokal ledning
30 Jun, 2022, Extern artikel
Däckteam förlänger avtal med Point S
29 Jun, 2022, Extern artikel
Enviro beviljas miljötillstånd i Uddevalla
29 Jun, 2022, Extern artikel
Continental förlänger med Tour de France
28 Jun, 2022, Extern artikel
Nokian drar sig ur Ryssland
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners