< Tillbaka

Fler skratt och mer omtänksamhet med kvinnlig chef

Publicerad: 1 Mar 2022
Det händer något med en verkstad som har en kvinnlig chef. Eller så är det bara Jeanne Céwe som satt sin prägel genom sin personlighet. Det känns ändå som om det är fler skratt, en familjär och omtänksam värme.

Låt oss inte fastna i klyschor. Jeanne Céwe är en duktig verkstadschef. Oavsett kön. Hon har fem anställda varav en ung kvinnlig mekaniker - Mirjana Jovanovic .

– Vi är alla rädda om henne. Det är roligt med en kvinna på verkstadsgolvet. Jag hoppas att vi snart har fler kvinnliga mekaniker, men det är svårt att locka kvinnor till branschen, vilket är frustrerande. Att jobba på verkstad måste vara ett av de bästa jobben som finns, säger Jeanne och skrattar. Jeanne berättar att Mirjana egentligen är utbildad ekonom men att hon vidareutbildade sig till mekaniker.

 

Verkstaden ligger i ett industriområde i Huddinge söder om Stockholm. Den startade som en Mekonomen-verkstad. Jeanne Céwe var då långt från verkstadsgolvet och pluggade beteendevetenskap på högskola.Verkstaden ägs av henne och hennes man, som också äger Svenska Motorkompaniet AB som säljer begagnade bilar en bit bort i samma del av Stockholm. Ja, så äger de också en del av en restaurang, en rockklubb, i Stockholm. 

– Jaha?

– Och vi har också haft flertalet gatukök och kaféer genom åren.

Efter en stund med Jeanne upptäcker jag att det är inget konstigt med det. Hon började jobba som personalansvarig inom bilhandel ett par år. Hon har alltid gillat bilar.

– Jag är inte utbildad mekaniker men jag har utbildat mig kontinuerligt, bland annat genom Promeister Academy samt andra kurser som truckförare med mera. Jag vill skapa en förståelse kring mekanikernas arbete och lära mig de begrepp som de använder. Jag känner att mina anställda respekterar mig för att jag åtminstone försöker. Fast de skrattar åt mig när jag inte kan.

 

Hon använder på skoj gatukökens terminologi för att tydliggöra strukturen i verkstan. Att utföra en service är exempelvis som en korv med bröd. Kunden ska ha ett sms snabbt för att slippa vänta onödigt länge. En hamburgemeny däremot är som en felsökning där det kan ta lite längre tid. Arbetet ska utföras på morgonen så att kund har sin bil före lunch. Det ska upplevas av kund att vi arbetar snabbt, kvalitativt och effektivt.

 

Använder du ett kvinnligt ledarskap?

– Ja, kanske. Jag jobbar mycket med att bygga relationer både internt och externt. Jag gör frukostfrallor varje morgon, vi har tårta vid alla födelsedagar och anställningsdagar (alltså 12 gånger om året). Vid personalmöten grillar jag hamburgare. Jag har ju jobbat i gatukök så det där med att flippa hamburgare kan jag. Det ska vara trevligt på arbetsplatsen, det är inga dyra investeringar.

– Jag har också ambitionen att verkligen se mina anställda minst två gånger per dag – jag menar att verkligen se att de mår bra, prata med dem.

 

Kanske kunderna också märker av omtänksamheten med påsen godisbilar som lämnats i bilen efter service. Några av de anställda i verkstaden är inte fulllärda på svenska, men det löser sig alltid. Spanska är det mest talade språket på verkstadsgolvet och när Jeanne inte förstår kopplar hon in en kollega från branschen som kan tolka. Det görs speciellt vid personalmöten så att de känner att de får vara delaktiga i diskussioner och beslut.

Jeanne är bra på att hantera stressade och arga personer, som ofta kommer av sig när hon får dem att tänka på andra mer positiva saker.

 

– Det händer ju att kunder frågar efter verkstadschefen och de blir ofta väldigt paffa när jag står där och säger ”det är jag som är chef här”. Jag låter dem avreagera sig en stund. Jag tycker mest synd om kunderna. Ofta handlar det om att det är dyrt för kunden när de är missnöjda, vilket jag kan förstå. Tänk att behöva vara arg en dag när solen skiner! Så länge vi har gjort allt vi kunnat för kunden kommer kunden att lämna oss nöjd. 

 

Om kunden vill erbjuds en gratis lånecykel och i annat fall hoppar Jeanne in i bilen och skjutsar kunden hem. Empati är något som driver henne. Hon har tidigare jobbat på Kvinnojouren och hjälper nu kompisars ungdomar som behöver hjälp med matematik. Hon har även jobbat som lärare för barn med funktionsvariationer.

– Det är så häftigt att se när de förstår något som de inte trodde att de skulle kunna förstå. Hade jag vetat att det var så kul att undervisa hade jag blivit lärare. Fast det är egentligen likadant i verkstaden -  det gäller att hitta lösningar på problemet.

 

Hur ska man få fler kvinnor till verkstadsmiljön?

– Det handlar nog om flera saker. Vi behöver ändra föräldrars syn på branschen. Att jargongen på verkstadsgolvet inte är som den var förr. Att det är fler kvinnor i branschen än många tror. Vi kvinnor måste också vässa våra armbågar lite. 

– Jag tror att vi hade fått fler kvinnor till branschen om det funnits exempelvis fler kvinnliga fordonslärare. Det krävs engagemang och vi kvinnor som redan är i branschen behöver hjälpa till där. Jag läste om en verkstad i USA med kvinnliga mekaniker och där erbjöd de manikyr medan bilen servades. Tänk att ha en helt rosa verkstad bara med kvinnor! Det är en utopi, jag vet, men det hade varit sjukt roligt!

Namn: Jeanne Céwe

Ålder: 48 år

Gör: Verkstadschef på Mekonomen i Huddinge Centrum

Fullserviceverkstad med 7 lyftar, däckhotell för 150 däckuppsättningar

Antal anställda: 6

Omsättning: ca 9 miljoner kronor

Text: MARIA ERIKSSON

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan