< Tillbaka

Fler branscher ställer sig bakom branschstandard för säker hantering av elfordon

Publicerad: 16 Feb 2022
Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund (SBR) är senaste aktören att ställa sig bakom och stötta den branschstandard som Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF), MRF och BIL Sweden tagit fram för säker hantering av högvoltssystem i elfordon.

Sedan lanseringen i september förra året har branschstandard för säker hantering av elfordon tagits emot mycket väl av fordonsbranschen, men också av andra branscher och länder. En av de branscher som dagligen brottas med frågor kring säkerheten på elfordon är bilåtervinnare. Därför har nu branschorganisationen för bilåtervinnare, Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund valt att anamma den branschstandard som fordonsbranschen tagit fram. 

 

– Vi får ofta frågor från våra medlemmar som rör elfordon och hur man arbetar med dessa på ett säkert sätt. Efter att ha läst branschstandarden för säker hantering av elfordon kände vi att den besvarar många av de frågor som vi får och därför har vi nu valt att ställa oss bakom den, säger Andreas Frössberg, VD på Sveriges Bilåtervinnarens Riksförbund.

 

Den nya tekniken och de nya komponenterna som elfordonen medför ställer högre kunskap- och säkerhetskrav på alla som arbetar med elfordon. BIL Sweden, MRF och SFVF hoppas nu på att fler inom fordonsbranschen är intresserade av att ställa sig bakom branschstandarden som hanterar just dessa frågor. 

 

– Vi på SFVF är glada över att SBR väljer att stötta den branschstandard som vi varit med och tagit fram. Ju fler organisationer som ställer sig bakom den, desto fler arbetsplatser och verkstäder blir säkra och trygga att jobba i. Ett av SFVF:s viktigaste mål är att öka och behålla en hög säkerhet, säger Claes Åström, VD på SFVF.

 

Branschstandarden gäller som rekommenderat minimikrav i Sverige och är ett komplement till tillverkarens anvisningar, med målet att skapa säkrare arbetsplatser för de som arbetar på elfordon. I och med att SBR valt att ställa sig bakom dokumentet så kommer en del mindre justeringar behöva göras i dokumentet för att täcka in de delar som berör bilåtervinning. Den nya branschstandarden finns att ladda ner kostnadsfritt på elbilsinfo.se.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan