< Tillbaka

Richard Storevik som är ordförande för Fellesforbundets avdelning 5.

FACKFÖRBUND: Därför är den norska motorbranschens rekryteringsstrategi dömd att misslyckas

Publicerad: 2 Nov 2022
Norges Bilbransjeforbund pekar på ökat intag av lärlingar som en lösning på arbetskraftsbristen i branschen. Den strategin är feltänkt och kommer inte fungera, menar man på ett av Norges största fackförbund – Fellesforbundet.

I somras gick Norges motsvarighet till MRF – Norges Bilbransjeforbund (NBF) – ut i branschpressen och propagerade för strategin att ta in fler lärlingar på arbetsplatsen för att råda bot på bristen på arbetskraft.

Ta in fler lärlingar än du tror att du behöver. Då är du på den säkra sidan även om någon eller några av lärlingarna hoppar av. Du behöver inte ge alla lärlingar jobb efter avslutad utbildning – du kommer ändå att ha bidragit till samhället och till lärlingens personliga utveckling, och denne kommer att ha lätt att hitta jobb någon annanstans”, skrev NBF i en artikel i den egna tidningen Motorbransjen i september.

På Fellesforbundet – det största fackförbundet inom privat sektor i norska LO – sågar man NBF:s strategi att maxa intaget av lärlingar på företaget jäms med fotknölarna:

I likhet med en båt som läcker in vatten så hjälper det inte att bara fortsätta att ösa. Förr eller senare måste man täta läckan”, skriver Richard Storevik som är ordförande för Fellesforbundets sektion 5 i ett debattinlägg i tidningen Motorbransjen.

Richard Storevik pekar på problemet för bilbranschens företag i Norge med att behålla arbetskraften och menar att ”ösa på” med fler praktikanter inte löser bemanningsproblematiken för branschen.

Den enda långsiktiga lösningen på problemet är att se till så att arbetsplatsen är så attraktiv att de anställda väljer att stanna kvar, skriver Richard Storevik. Att hela tiden behöva lära upp nya medarbetare kostar tid, energi och pengar, påminner Storevik.

LÄS ÄVEN: Norge: Så kan vi bota bristen på fordonstekniker

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan