< Tillbaka

EU vill tillåta försäljning av självkörande bilar

Publicerad: 8 Jul 2022
EU vill att Europa ska bli först med självkörande bilar, så kallade ”Level 4 autonomous cars”. EU-kommissionen är nu redo att låta robotarna ta över ratten, enligt tidningen Politico.

Enligt uppgift kommer EU att presentera tekniska regler i slutet av september som gör det möjligt att registrera och sälja upp till 1.500 fordon per bilmodell med självkörande teknik per år. 

Forskning kring självkörande teknik pågår hos de flesta biltillverkare. Enligt en talesman för EU går man därmed från en experimentfas till en kommersiell fas. 

Lagstiftningen består av 17 separata delar med tekniska regler som ska reglera säkerhetsstandarden (General Safety Regulation GSR). EU har som mål att nå noll dödsfall i trafiken år 2050, men för att nå dit krävs en rejäl uppgradering av säkerheten i bilarna. Man uppskattar att så mycket som 95 procent av olyckorna som inträffar i dag beror på mänskliga fel.

Den nya säkerhetslagstiftningen kommer alltså tillåta användandet av system som begränsar hastigheten, kräva bättre säkerhetsglas och säkerhetsbälten, nödstopp-signaler, varningar för förare som är sömniga och insamlandet av data liknande det som flygplanen har i sin ”svarta låda”.

Från 2024 krävs ett avancerat bromssystem som ska hjälpa föraren att upptäcka andra bilar, cyklister och gående. Självkörande system är betydligt mer avancerat. 

Det finns sex nivåer av självkörande bilar. Nivå noll är bilar som kräver att föraren är ansvarig för alla handlingar, nivå ett är bilar som har fartkontroll. Nivå två är bilar med filbytar-system, vilket numera är standard i de flesta nya bilar. 

Nivå tre har självkörande system, där föraren tillfälligt kan lämna över kontrollen till bilen. Nivå fyra är när bilen kan fullborda en resa helt själv, medan föraren kan ta över, en nivå som är begränsad till geografiska områden. Nivå fem är när bilen kör helt själv utan någon hjälp av föraren.

Försäljning av bilar ska enligt EU vara tillåtet från nivå 3 och därefter vill EU bli den första marknaden i världen att godkänna försäljning av nivå 4-bilar.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan