EU vill tillåta försäljning av självkörande bilar

Publicerad: 8 Jul 2022
EU vill att Europa ska bli först med självkörande bilar, så kallade ”Level 4 autonomous cars”. EU-kommissionen är nu redo att låta robotarna ta över ratten, enligt tidningen Politico.

Enligt uppgift kommer EU att presentera tekniska regler i slutet av september som gör det möjligt att registrera och sälja upp till 1.500 fordon per bilmodell med självkörande teknik per år. 

Forskning kring självkörande teknik pågår hos de flesta biltillverkare. Enligt en talesman för EU går man därmed från en experimentfas till en kommersiell fas. 

Lagstiftningen består av 17 separata delar med tekniska regler som ska reglera säkerhetsstandarden (General Safety Regulation GSR). EU har som mål att nå noll dödsfall i trafiken år 2050, men för att nå dit krävs en rejäl uppgradering av säkerheten i bilarna. Man uppskattar att så mycket som 95 procent av olyckorna som inträffar i dag beror på mänskliga fel.

Den nya säkerhetslagstiftningen kommer alltså tillåta användandet av system som begränsar hastigheten, kräva bättre säkerhetsglas och säkerhetsbälten, nödstopp-signaler, varningar för förare som är sömniga och insamlandet av data liknande det som flygplanen har i sin ”svarta låda”.

Från 2024 krävs ett avancerat bromssystem som ska hjälpa föraren att upptäcka andra bilar, cyklister och gående. Självkörande system är betydligt mer avancerat. 

Det finns sex nivåer av självkörande bilar. Nivå noll är bilar som kräver att föraren är ansvarig för alla handlingar, nivå ett är bilar som har fartkontroll. Nivå två är bilar med filbytar-system, vilket numera är standard i de flesta nya bilar. 

Nivå tre har självkörande system, där föraren tillfälligt kan lämna över kontrollen till bilen. Nivå fyra är när bilen kan fullborda en resa helt själv, medan föraren kan ta över, en nivå som är begränsad till geografiska områden. Nivå fem är när bilen kör helt själv utan någon hjälp av föraren.

Försäljning av bilar ska enligt EU vara tillåtet från nivå 3 och därefter vill EU bli den första marknaden i världen att godkänna försäljning av nivå 4-bilar.

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners