< Tillbaka

EU-organisationen Cecra varnar för påverkningar på bilindustrin

Publicerad: 4 Mar 2022
Lobbyorganisationen Cecra, som jobbar för återförsäljare och verkstäder inom fordonsindustrin, varnar för att bilindustrin kan drabbas hårt av kriget i Ukraina. Här är en sammanfattning av biltillverkarnas situation.

Flera globala tillverkare har påverkats på olika sätt och tvingats ta till olika åtgärder. En del har stoppat leveranser till Ryssland, andra har tvingats pausa tillverkningen i brist på delar från leverantörer som ligger i Ukraina. 

Bland annat finns flera tillverkare av kablage i Ukraina samt neongas som behövs för tillverkning av halvledare. Ryssland är också en stor tillverkare av både neongas och Palladium, som båda behövs till halvledare.

 

Cecra konstaterar att det kommer påverka tillgång och möjligheten till försäljning av bilar i Europa. Ytterligare en höjning av priset på gas och olja är bland annat att vänta. 

– Påverkan på tillverkningen i en redan allvarlig situation med brist på halvledare kan komma att bli värre än vi hittills har sett, säger David Bailey, professor på Birmingham Business School till Cecra.

Bailey säger att biltillverkarnas beslut att sluta importera bilar till Ryssland var en konsekvens av att den ryska valutan minskade i värde eftersom det i sådana situationer gör det svårt att värdera priser för en bil. En av tillverkarna som berörts i Kina är Stellantis som har en anläggning i Ryssland för produktion av transportbilar.

 

Här är en sammanfattning av senaste informationen från biltillverkarna enligt Cecra:

BMW: har pausat produktionen av BMW och Mini på flera anläggningar i Europa i brist på bildelar från Ukraina. De har upphört produktion i Ryssland och export till Ryssland.

GM: Alla affärstransaktioner har pausats liksom export till Ryssland.

Honda: kommer upphöra export av bilar och motorcyklar till Ryssland, men det baseras på ett tidigare beslut och har inget med Ukraina-invasionen att göra.

Hyundai: har stoppad produktionen på fabriken i St Petersburg tillfälligt, bland annat på grund av brist på halvledare. Enligt vissa uppgifter har tillverkaren stoppat leveranser till återförsäljare i landet.

Stellantis: avvaktar och följer politiska beslut. De har ett partnerskap med Mitsubishi i Ryssland och så länge det finns delar att bygga bilar av kommer de göra det.

Jaguar Land Rover: har pausat leverans av bilar till Ryssland. 

Mercedes-Benz: Den kommersiella sidan Daimler Truck har pausat sin verksamhet i Ryssland.

Mitsubishi: Mitsubishi har 141 återförsäljare i Ryssland och överväger att pausa produktion och försäljning av bilar i Ryssland.

Renault: Renault har pausat produktionen i Renaultägda ryska tillverkaren Avtovaz på grund av brist på delar. Fabriken i Moskva stängdes tidigare på grund av komponentbristen.

Volkswagen Group: har stoppat produktionen i två av sina tyska fabriker, vilket påverkar VW, Audi och Cupra. VW har också slutat exportera bilar till Ryssland.

Aston Martin: pausar försäljning av bilar till Ryssland.

Volvo: har pausat leveranser till Ryssland.

Skoda: har minskat produktionen på grund av komponentbrist. Två fabriker i Ryssland är i full gång men fler störningar är väntade.

Porsche: stoppar produktionen i fabriken i Leipzig en vecka.

Toyota: efter en cyberattack förlorade Toyota ett värde motsvarande 13 000 bilar och även om Toyota inte officiellt pekat ut Ryssland som källa för attacken gick Japan kort efter ut och meddelade att de stödjer sanktionerna mot Ryssland.

 

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan