< Tillbaka
EU-organisationen Cecra varnar för fantasifulla agentavtal från tillverkare
Publicerad:
5 Apr 2022
I en pressrelease går lobbyorganisationen Cecra, som jobbar för bilhandeln och verkstäder, ut och varnar för fantasifulla agentavtal.
Cecra menar att biltillverkarna i teorin fritt kan bestämma vilken distributionsmodell som de vill använda för sina bilar, men att de ska respektera och följa de avtal som gäller. De får alltså inte kombinera olika modeller för att hitta särskilda fördelar som de kan dra nytta av.
Cecra har sett en trend att fler tillverkare går mot en försäljningsmodell typ agentavtal, där agenten agerar på uppdrag av tillverkaren genom att ta emot beställningar och vidarebefordra dessa till kunder till ett pris som tillverkaren beställt. Tillverkaren tar finansiella risker och investeringar. Den här typen av agentavtal kallas ”äkta” eftersom de ligger utanför konkurrenslagstiftningen som ju är skriven för att reglera oberoende parters affärer. En agent är ju inte oberoende av tillverkaren.
Om agentens ansvar däremot inte är obetydlig när det gäller finansiella risker och investeringsrisker kallas avtalet falska agentkontrakt. Då hamnar avtalen inte längre utanför konkurrenslagstiftningen. Alltså kan det bli så att tillverkaren inte får fastställa slutpriset.
I pressreleasen varnar Cecra tillverkaren för att låta fantasin styra i avtalsskrivandet. De säger sig ha sett exempel på att vissa tillverkare försökt få återförsäljare att byta sina avtal till falska agentavtal vilket då betyder att återförsäljarna tvingas fortsätta stå för betydande investeringar och risker mot att slutpriset på bilen inte är helt fast, men risken är då att den enda marginalen som återförsäljaren har när det gäller priset är att avstå från en del av provisionen.
Cecra menar att systemet med falska agentmodeller inte är vattentäta från en juridisk synpunkt och kan utgöra allvarliga risker både för tillverkaren och återförsäljare. Cecra menar att vissa återförsäljare har tvingats underteckna kontrakten med hotet att deras avtal med varumärket i annat fall upphör.
Cecra konstaterar:
– Oavsett om det är en distributör eller agent, och oavsett vilken distributionsmodell som tillverkaren vill använda, behövs en ekonomiskt hållbar affärsmodell, annars kommer distributionen, reparationen och underhållet av bilar att störas i framtiden.”
Text: MARIA ERIKSSON
Maria.eriksson@sfvf.eu
För originaltexten på engelska kopiera den här länken: https://www.cecra.eu/news