EU inleder samråd om moderniserad konkurrensreglering av bilverkstadstjänster

Publicerad: 12 Jul 2022
EU-kommissionen har inlett det offentliga samrådet kring förslaget till den nya gruppundantagsförordningen med kompletterande riktlinjer för motorfordon. Den nya konkurrensreglerande förordningen, som är föreslagen som en uppdatering till teknisk utveckling av den nuvarande förordningen 461/2010, ska träda i kraft 1 juni 2023.

– Vi kommer att föra fram våra synpunkter i det samråd som är utlyst. Att verkstäderna fortsatt ges möjlighet att konkurrera på lika villkor, att bilägarna fortsatt fritt kan välja servicegivare samt att verkstadens tillgång till den kund- och fordonsgenererade datan säkerställs, är våra ingångsvärden i samrådet, säger Johnny Bräster, ordförande Sveriges Bildelsgrossisters Förening (SBF), och Bo Ericsson, ordförande Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF), i en gemensam kommentar till EU-kommissionens besked.

Utkasten – dels en ny förordning, dels kompletterande riktlinjer, bygger på en översyn som inleddes i december 2018 – på grund av att gruppundantagsförordningen för motorfordon upphör att gälla den 31 maj 2023 – med syftet att samla in information om hur reglerna för vertikala (sektorsspecifika) avtal fungerar inom fordonsindustrin.

Berörda parter uppmanas att lämna synpunkter på de föreslagna reglerna senast den 30 september 2022 till EU-kommissionen.

 

– Avsikten med den föreslagna förlängningen av gruppundantagsförordningen för motorfordon med ytterligare fem år är att bibehålla ett system som har gjort det lättare för företag inom fordonsindustrin att bedöma om deras avtal är förenliga med EU:s konkurrensregler, säger EU-kommissionens vice ordförande Margrethe Vestager, som ansvarar för konkurrenspolitiken, i ett officiellt uttalande.

– Vi föreslår också riktade uppdateringar av våra riktlinjer så att de omfattar fordonsgenererade data, som är mycket viktiga för fordonsverkstäderna. Berörda parter uppmanas att lämna synpunkter, vilket kommer att hjälpa oss att färdigställa de regler som ska träda i kraft den 1 juni 2023, fortsätter Vestager sitt uttalande.

 

Varken SBF eller SFVF vill inte gå in i detalj avseende vilka områden från den svenska marknaden som de kommer att lämna synpunkter på till EU:s konkurrensdirektorat i det offentliga samrådet.

 

https://ec.europa.eu/competition-policy/public-consultations/2022-motor-vehicle_en

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners