< Tillbaka

Foto: Pierre Kjellin

EU-domen som ger Scania bakläxa om fordonsdata

Publicerad: 14 Nov 2023
Varken innehållet eller formen på den fordonsdata som Scania levererat till ett antal eftermarknadsaktörer i Tyskland uppfyller EU:s regler om rättvis tillgång till fordonsdata. Det slår EU-domstolen fast i en dom.

Enligt EU:s lagstiftning ska fordonstillverkare göra den information som behövs för reparation och underhåll av de fordon som de tillverkar tillgänglig för oberoende operatörer, inklusive reparatörer, reservdelsdistributörer och utgivare av teknisk information.

Det anser man på den tyska branschorganisationen för oberoende fordonsdelsgrossister – Gesamtverband Autoteile-Handel – att Scania inte gjort. Därför tog man saken vidare till en tysk domstol.

Gesamtverband Autoteile-Handels anmälan nådde sedan EU-domstolen som den 9 november meddelade sitt beslut:

EU-domstolen anser att en fordonstillverkare är skyldiga att ge tillgång till all information om fordonsreparationer och underhåll. Den informationen behöver inte nödvändigtvis göras tillgänglig genom ett databasgränssnitt som tillåter automatisk sökning med nedladdning av data. Formatet måste dock lämpa sig för direkt elektronisk användning.

EU-domstolen slår också fast att fordonstillverkarna är skyldiga att upprätta en databas som ska omfatta information om delar som kan ersättas med reservdelar. Det ska vara möjligt att söka information i den databasen med hjälp av fordonets identifikationsnummer eller uppgifter som exempelvis fordonets motoreffekt. Domstolen påpekar att fordonsidentifikationsnumret måste finnas med i databasen.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@svenskafordonsbranschen.se

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan