< Tillbaka

Fredrik Jonsson, MMC Malmö och Benny Wallin, SFVF diskuterar de speciella utmaningar man står inför när det gäller kompetensförsörjning inom skadesidan.

ESF-projektet Framtidens Fordonsverkstad tar form

Publicerad: 29 Okt 2020
Projektets ena leverantör, Promeister är just nu i full fart med att omvandla all input från våra 20 engagerade projektverkstäder till konkreta upplägg för Rekryteringsutbildning, med speciellt fokus, men inte enbart på målgrupperna kvinnor och personer från tredje land, säger Bo Lindman projektutvecklare för ESF-projektet Framtidens Fordonsverkstad.

Samtidigt är Manpower i slutfasen av sitt uppdrag i att utveckla en ny metodik för kompetenskartläggning för branschens verkstäder, som ska underlätta för både medarbetare och verkstad/chef att planera och anpassa kompetensutvecklingsinsatser mot både branschens och de enskilda företagens behov av medarbetare med aktuell och rätt kompetens.

De konkreta resultaten av dessa insatser räknar vi med att få se runt årsskiftet, säger Bo Lindman som är projektutvecklare och Benny Wallin som är projektledare.

Förra veckan var vi på på besök hos några av projektverkstäderna i Malmö.Tre fina verkstäder som är goda ambassadörer för branschen och dess fokus på ständig kompetensutveckling och en långsiktig syn på behovet av nya kunniga medarbetare, berättar Bo Lindman.

Vid vårt besök hos Speedy Bilservice på Cypressvägen i Malmö träffade vi Majtala Khavari (t.h.) som gör praktikdelen av sin fordonstekniska utbildning här hos Speedy. En kunnig och framåt kille som redan pratar bra svenska och helt klart har framtiden för sig i branschen, säger Benny Wallin. (t.v.)

 

Nästa depåstopp blev hos Speedy Bilservice i Limhamn, där möttes vi av en riktig bilentusiast i verkstadschefen Sedat Semovski. Här är det inte bilar endast som yrke, utan också som hobby.
Sedat tävlar tillsammans med några kompisar i långloppsracing med sin VW Polo Cup racer. Ett bra blickfång utanför verkstaden!

 

Fredrik Jonsson, Servicemarknadschef vid Mitsubishi Center i Malmö, en av projektets större medverkande verkstäder, guidade oss runt i den välordnade anläggningen. Det blev också tillfälle till att dryfta en del kring branschen olika utmaningar, inte minst när det kommer till de rekryterings- och kompetensutvecklingsfrågor som Framtidens Fordonsverkstad handlar om. Vidare diskuterades de speciella utmaningar man står inför när det gäller kompetensförsörjning inom skadesidan. I Malmö finns det idag inte en enda utbildning av skadetekniker. Inte lätt att hitta framtidens medarbetare med de förutsättningarna! 


* I projektorganisationen på Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) finns en ägarrepresentant – Bo Ericsson, en projektledare – Benny Wallin och en projektutvecklare – Bo Lindman.

Ytterligare information om projektet Framtidens Fordonsverkstad kan du läsa här https://www.fordonsverkstader.se/framtidens-fordonsverkstad/

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan