Vintern närmar sig och sommarbilen har gått i ide. Entusiastbilhandlaren och auktoriserade bilvärderaren Magnus Bengtsson delar med sig av sina vinterförvaringstips.
Magnus Bengtsson har över 30 års erfarenhet från bilhandeln och jobbar idag med bilförmedling, bilvärdering och handel med entusiastbilar. Han har själv ett tiotal äldre bilar av märket Mercedes i förvar i en lokal Roslagen.
Magnus – hur bör man förvara sina fyrhjuliga ögonstenar under vinterhalvåret?
– Bilen bör förvaras i torr inomhusmiljö med riktigt betonggolv. Bilen kan stå kallt men att temperaturen är jämn.
Varför är det viktigt med jämn temperatur och torr miljö där bilen står?
– Vid hög luftfuktighet med dålig ventilation är risken stor för mögelskador och att metallen oxiderar, både på karossen och exempelvis bilens kontakter/strömbrytare. Jordgolv kommer fukt underifrån och stående i en lada är risken för råttbesök överhängande.
De allra flesta tar nog för vana att hissa upp rutorna innan de låser bilen – men det bör man inte göra vid vinterförvaring?
– Nej, man kan gärna lämna rutorna lite öppna för att få god luftcirkulation.
Vad gör du mer för förberedelser innan du ställer in dina bilar för vinterförvaring?
– Jag tvättar bilen ordentligt och smörjer in läderklädsel, dörrlås, gångjärn med mera.
Vad ger du motorn och drivlinan för omvårdnad?
– Jag byter motorolja och filter. Gammal motorolja kan ofta innehålla slitpartiklar av metall och kemiska slaggprodukter som kan fräta på motorns delar. När motorn står still en längre tid sjunker partiklarna så småningom till vevhusets botten och kan då bilda ett tjockt smutslager.
Man bör också ägna däcken lite extra omsorg, tycker du?
– Absolut! Pumpa extra mycket luft i däcken. Ett tryck på 2,8 bar brukar vara lagom för att du inte ska få "ståplattor" i däcken. Flytta också gärna bilen lite fram och tillbaka då och då under vintern.
Batteriet ska man inte heller glömma bort?
– Nej, precis. Underhållsladda batteriet kontinuerligt. Om din bil är nyare så att den har diverse datorer bör batteriet inte kopplas bort från resten av bilen, då är risken stor att datorerna tappar minnet.
En sväng förbi macken brukar du också ta inför vintern och se över vätskorna?
– Det stämmer. Man bör tanka bilen inför vinterförvaringen. En metalltank bör vara full av bensin under vintern för att undvika kondens som kan orsaka rostangrepp. Kylarvätskans glykolhalt är viktig för frostskyddet men också att motorn inte ska korrodera sönder inifrån. Byt gärna kylarvätska. Kolla samtidigt spolarvätskan så det inte är bara vatten.
Till sist så vill även bilen sova under täcke – precis som du och jag. Men inte vilket täcke som helst?
– Exaklt. Om du täcker över bilen, så se till att välja ett täcke som andas för att undvika att det bildas fukt under.
Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu
076-493 10 85
Magnus Bengtsson framför några av sina entusiastbilar, där de vinterförvaras i en industrilokal i Rimbo. Foto: Privat
