Elvägar kan bli viktiga i framtiden

Publicerad: 13 Jun 2022
Kommer elbilar laddas under körning? Det frågar sig Mats Larsson, som skrivit ett flertal böcker om elektromobilitet, cirkulär ekonomi och energieffektivitet.

När EU nu har bestämt sig för att förbjuda nybilsförsäljning av bensin- och dieseldrivna bilar från 2035 aktualiseras frågan om behovet av att ladda när bilen rör sig på vägarna. I Sverige finns redan en 2,1 kilometer lång elektrisk väg utanför Stockholm. Det finns flera pågående projekt om elvägar som en del av framtidens lösningar.

Ett av de pågående forskningsprojekten är ”Evolution Road” som bedrivs vid Lunds universitet. Det är det ena av två projekt i Sverige som fått uppdrag av Trafikverket att bygga demonstrationsanläggningar för elvägar för att skapa mer kunskap och undersöka potentialen av elvägar. Den första elvägen byggs i stadsmiljö i centrala Lund. 

Några av fördelarna som förs fram är att man vid elvägar använder befintlig väginfrastruktur, att användandet har hög verkningsgrad vilket sänker kostnader samt att elen kan tillverkas på ett hållbart sätt.

Enligt tidningen Guardian kostar uppförandet av laddning längs vägarna en miljon euro per kilometer. Alltså i runda slängar tio miljoner kronor per kilometer.

Vilka fördelar finns med elvägar, Mats Larsson?

– Det skulle förenkla för många som i dag behöver parkera sina elbilar på olika parkeringsplatser längs vägar i städer. Det kan också vara en fördel för tyngre trafik och bussar som behöver kunna köra långt och som inte vill behöva stanna för att ladda. Det gäller inte minst i områden med höga berg och branta backar. Elbilar skulle också kunna minska behovet av för stora batterier, vilket skulle minska priset på elbilar, säger Mats Larsson till Fordonsproffs.

– Investeringen i elvägar skulle vara väldigt stor, men systemen kan behövas för att undvika kaos i städerna och längs vägar när många fordon behöver ladda samtidigt, säger Mats Larsson. Han tillägger att med flera miljoner fordon som ska laddas varje dag kommer vissa förare att glömma ansluta kontakten, vilket kan orsaka förseningar för privatpersoner eller störningar i transportsystem.

Vilka erfarenheter har man fått av praktiska exempel på försök med elvägar?

– Redan i dag använder vissa logistikföretag i Sverige laddning via elektriska spår i vägen när de lastar varor eftersom laddningskablar runt fordonet är i vägen och kan vara ett arbetsmiljöproblem, säger Mats Larsson. Det krävs emellertid mer omfattande praktiska experiment med större antal fordon, högre belastning på elnät och mer omfattande transportsystem för att få en bild av hur elfordonssystem kommer att fungera i praktiken, men detta kan vara svårt att få till.

Om elektriska vägar är en del av framtiden bör den utbyggnaden börja nu, enligt Mats Larsson, men då krävs först en utredning om stationära laddare kan vara tillräckligt när vi har flera miljoner bilar, bussar och lastbilar som behöver ladda varje dag.

Fotnot: Mats Larsson har en intressant blogg på Medium, se länk https://medium.com/@matslarsson0

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
30 Jun, 2022, Extern artikel
Michelin överför verksamhet i Ryssland till lokal ledning
30 Jun, 2022, Extern artikel
Däckteam förlänger avtal med Point S
29 Jun, 2022, Extern artikel
Enviro beviljas miljötillstånd i Uddevalla
29 Jun, 2022, Extern artikel
Continental förlänger med Tour de France
28 Jun, 2022, Extern artikel
Nokian drar sig ur Ryssland
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners