< Tillbaka

Elva elbilsbränder under en månad i Norge

Publicerad: 17 Aug 2021
Elbilsbränder är ovanliga i Sverige och i Norge, cirka 2% av alla bilbränder är med elbilar. Dessutom uppstår bränderna av olika orsaker, allt från kollision, skadat batteri, till att fel laddare har använts, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Det som kanske är mer oroväckande är att elva bilar har brunnit under fyra veckor i Norge och det är unikt. Samtidigt brann 2 334 bensin- och dieselbilar under samma period.

Under den senaste månaden har det dock inträffat oftare än tidigare, rapporterar NRK. Dessutom brann en elbil under nattetid i en verkstad i Oslo. Det blev omfattande skador på verkstaden och på övriga bilar som fanns inne på verkstaden.

Vid ett annat tillfälle brann tre elbilar samtidigt i Oslo, och i värsta fall kanske det är något vi måste vänja oss vid, när det blir allt fler elbilar, ellastbilar och elbussar.

Brandorsakerna varierar men varje brand får mycket uppmärksamhet, säger Bo Ericsson. Förutom den kraftiga branden är röken som bildas skadlig.

I augusti släpper SFVF, BILS och MRF Branschstandarden för elfordon. Nästa steg som vi arbetar med är hur vi ska göra riskbedömning och hantera krockade elfordon. Vid olyckor är risken betydligt större för en brand när det gäller elfordon än med fossildrivna fordon.

Vi har haft elbilar som har självantänt sex gånger på 14 dagar och även en bil som självantände tre veckor efter kollisionen. Detta måste vi kunna hantera på en verkstad och på en bildemontering.

Hur vi bör hantera krockade elfordon kommer vi återkomma till under hösten, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
29 Nov, 2022, Extern artikel
BKT lanserar larvband i gummi
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners