< Tillbaka

Elva elbilsbränder under en månad i Norge

Publicerad: 17 Aug 2021
Elbilsbränder är ovanliga i Sverige och i Norge, cirka 2% av alla bilbränder är med elbilar. Dessutom uppstår bränderna av olika orsaker, allt från kollision, skadat batteri, till att fel laddare har använts, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Det som kanske är mer oroväckande är att elva bilar har brunnit under fyra veckor i Norge och det är unikt. Samtidigt brann 2 334 bensin- och dieselbilar under samma period.

Under den senaste månaden har det dock inträffat oftare än tidigare, rapporterar NRK. Dessutom brann en elbil under nattetid i en verkstad i Oslo. Det blev omfattande skador på verkstaden och på övriga bilar som fanns inne på verkstaden.

Vid ett annat tillfälle brann tre elbilar samtidigt i Oslo, och i värsta fall kanske det är något vi måste vänja oss vid, när det blir allt fler elbilar, ellastbilar och elbussar.

Brandorsakerna varierar men varje brand får mycket uppmärksamhet, säger Bo Ericsson. Förutom den kraftiga branden är röken som bildas skadlig.

I augusti släpper SFVF, BILS och MRF Branschstandarden för elfordon. Nästa steg som vi arbetar med är hur vi ska göra riskbedömning och hantera krockade elfordon. Vid olyckor är risken betydligt större för en brand när det gäller elfordon än med fossildrivna fordon.

Vi har haft elbilar som har självantänt sex gånger på 14 dagar och även en bil som självantände tre veckor efter kollisionen. Detta måste vi kunna hantera på en verkstad och på en bildemontering.

Hur vi bör hantera krockade elfordon kommer vi återkomma till under hösten, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan