AIWAYS U5

Elektronikkedja börjar sälja kinesiska bilar

Publicerad: 20 Okt 2020
- Nu börjar förändringens vindar blåsa allt kraftigare. Det kommer signaler gång på gång och kinesiska bilmärken som vi aldrig tidigare hört talas om kommer på allt bredare front till EU och Sverige, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Denna gång är det Elektronikkedjan Euronics som finns i hela Europa, även i Sverige, som ska börja sälja bilar. Man har redan startat i Tyskland.

- Det för oss nya bilmärket (Aiways) kommer att marknadsföras och säljas via internet utan återförsäljare. När allt fler tillverkare säljer sina bilmärken direkt påverkar det oss i hög grad, speciellt för de som har som huvudsysselsättning att sälja bilar i lokal, säger Bo Ericsson. Stegvis förändras hela den traditionella marknaden som vi är vana vid, frågan är om vi som berörs hänger med i omställningen?

I Tyskland samarbetar varumärket med elektronikkedjan Euronics som erbjuder kunderna en testkörning och ger dem råd. Service och reparation måste dock ske i en verkstad, frågan då är – vilka kommer att få utföra garantireparationer på dessa bilar?

Samma tillverkare lanserade MG redan i somras med överraskande låga priser och har hittills sålt cirka 200 bilar i Danmark. Bilarna importeras av Nellemann, men tillverkaren har organiserat sig i Danmark enligt en Tesla-liknande modell, där vissa återförsäljare fungerar som utställningsrum, men bilarna köps online.

AIWAYS U5 har en imponerande räckvidd på cirka 410 kilometer (WLTP). Hur krocksäkerheten är vet nog ingen idag men den är utrustad med 22 sensorer och kameror, 12 ultraljud-radar, 5 HD-kameror, 3 millimeter vågradar och 2 inomhuskameror. Alla system hjälper till att registrera vägar, fordon, fotgängare och hinder.

Leverans av U5-modellåret 2021 till kunderna startar i december i år och priset börjar på 35 100 euro.

- Det ska bli intressant att se hur man tänker lösa verkstadsfrågan när det gäller service och reparationer. Helt klart är också att nu håller strukturen i dagens bilhandel på att brytas upp på allvar, det blir tufft framöver att vara bilhandlare, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
16 Jun, 2021, Extern artikel
Goodyears rapport över åtgärder 2020
16 Jun, 2021, Extern artikel
Nokian Ground Kare Semi-Slick för grävlastare
15 Jun, 2021, Extern artikel
Ev-däck från Hankook på Audi e-tron GT
15 Jun, 2021, Extern artikel
NDI kartlägger vinsterna med VF-däck
14 Jun, 2021, Extern artikel
Podd med Göran Bengtsson – Yokohama
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser