AIWAYS U5

Elektronikkedja börjar sälja kinesiska bilar

Publicerad: 20 Okt 2020
- Nu börjar förändringens vindar blåsa allt kraftigare. Det kommer signaler gång på gång och kinesiska bilmärken som vi aldrig tidigare hört talas om kommer på allt bredare front till EU och Sverige, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Denna gång är det Elektronikkedjan Euronics som finns i hela Europa, även i Sverige, som ska börja sälja bilar. Man har redan startat i Tyskland.

- Det för oss nya bilmärket (Aiways) kommer att marknadsföras och säljas via internet utan återförsäljare. När allt fler tillverkare säljer sina bilmärken direkt påverkar det oss i hög grad, speciellt för de som har som huvudsysselsättning att sälja bilar i lokal, säger Bo Ericsson. Stegvis förändras hela den traditionella marknaden som vi är vana vid, frågan är om vi som berörs hänger med i omställningen?

I Tyskland samarbetar varumärket med elektronikkedjan Euronics som erbjuder kunderna en testkörning och ger dem råd. Service och reparation måste dock ske i en verkstad, frågan då är – vilka kommer att få utföra garantireparationer på dessa bilar?

Samma tillverkare lanserade MG redan i somras med överraskande låga priser och har hittills sålt cirka 200 bilar i Danmark. Bilarna importeras av Nellemann, men tillverkaren har organiserat sig i Danmark enligt en Tesla-liknande modell, där vissa återförsäljare fungerar som utställningsrum, men bilarna köps online.

AIWAYS U5 har en imponerande räckvidd på cirka 410 kilometer (WLTP). Hur krocksäkerheten är vet nog ingen idag men den är utrustad med 22 sensorer och kameror, 12 ultraljud-radar, 5 HD-kameror, 3 millimeter vågradar och 2 inomhuskameror. Alla system hjälper till att registrera vägar, fordon, fotgängare och hinder.

Leverans av U5-modellåret 2021 till kunderna startar i december i år och priset börjar på 35 100 euro.

- Det ska bli intressant att se hur man tänker lösa verkstadsfrågan när det gäller service och reparationer. Helt klart är också att nu håller strukturen i dagens bilhandel på att brytas upp på allvar, det blir tufft framöver att vara bilhandlare, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
17 Sep, 2021, Extern artikel
Pirelli Elect och FCS märkta däck visas på mässa i München
16 Sep, 2021, Extern artikel
Nytt Boss-vinterdäck från Colmec
16 Sep, 2021, Extern artikel
Hankook publicerar sin 12:e årliga ESG-rapport
15 Sep, 2021, Extern artikel
Banrekord med Pirelli P Zero Trofeo R
15 Sep, 2021, Extern artikel
Billiga däck kan bli dyra
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
23 Sep, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
14 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser