Det går en elektrisk stöt i handelsrelationerna mellan USA och EU efter att amerikanska kongressen erbjudit bidragspaket som bara gäller elbilar som är monterade i USA, Kanada eller Mexiko.
Den 12 augusti antog amerikanska kongressen ett omfattande ekonomiskt paket kallat ”the Inflation Reduction Act” som bland annat ger en bilköpare möjlighet att dra av 7 500 dollar på skatten vid köp av en elbil.
Men för att få pengarna måste bilen uppfylla flera krav. Bilen ska vara monterad i Nordamerika, innehålla ett batteri med en viss procentandel av metaller som är utvunna eller återvunna antingen i USA, Kanada eller Mexiko. Från början exkluderades även Kanada och Mexiko, men fick till slut vara med eftersom handelskedjorna som byggts upp under North American Free Trade Agreement var nödvändiga.
Syftet är att minska USA:s beroende till andra länder, inte minst Kina som är dominerande när det gäller materialen till elbilsbatterier. Men the Inflation Reduction Act ska också skapa jobb i USA, något som Joe Biden har lovat – och förmodligen tänker hålla oavsett vad med tanke på hotet från Trump.
Det hela har startat en tvist om subventionerna för elfordon.
EU har krävt att Washington tar bort de diskriminerande delarna efter som de ”verkar strida mot WTO:s regler” genom att skilja på utländska och inhemska producenter. EU poängterar att de egna bidragspaketen gäller för elbilar oavsett ursprungs-eller producentland.
Men reglerna ställer inte bara till det för utländska bilproducenter. Hittills är det bara 20 bilmodeller som möter de krav som amerikanska staten ställer för bidrag, bland annat modeller från Chevrolet, Ford, Jeep, Lincoln, Tesla och Rivian. Från europeiska märken är följande okejade: Audi Q5, flera modeller av BMW, Volvo S60, Mercedes EQS SUV och Nissan Leaf.
Senaste halvåret är det Hyundai och Kia som sålts bäst efter Tesla av elbilarna. Varken Hyundai eller Kia uppfyller reglerna i Joe Bidens Inflation Reduction Act.
Vissa handelsdiplomater jämför dispyten med handelskriget mellan Airbus och Boeing. Andra hävdar kort och gott att det är ett rejält bakslag mot de redan ansträngda ekonomiska förbindelserna med USA.
En talesperson för EU-kommissionen kallar de amerikanska reglerna för en ”ny och betydande transatlantisk handelsbarriär”. EU överväger flera åtgärder, varav en är att anmäla USA till Världshandelsorganisationen, något som Sydkorea redan gjort.
EU-organisationen ACEA (European Automobile Manufacturers´Association) menar att åtgärderna undergräver WTO:s regler och kan komma att bromsa omställningen till elbilar. Med det fick Sigrid de Vries, ny chef för ACEA och tidigare chef för CLEPA (European Association of Automotive Suppliers), ett digert problem på skrivbordet.
ACEA har slagit fast att kraven på geografisk produktion av batterier inte kan sägas vara rimliga och att man inte kan förvänta sig att alla biltillverkare ska kunna bygga en lokal batteriförsörjningskedja bara för att uppfylla reglerna.
Det hela kan inte komma mer olägligt när västvärlden försöker skapa en enad ekonomisk front mot Ryssland samtidigt som man försöker ta itu med klimatförändringarna.
Maria.Eriksson@sfvf.eu