< Tillbaka

Elbilen får inte parkeras i temperaturer under -30 grader i mer än 24 timmar

Publicerad: 14 Dec 2021
Enligt Riksförbundet M Sveriges genomgång av garanti- och försäkringsvillkor finns det ett oskäligt villkor i VWs elbilsgaranti. Det är så oskäligt att deras tekniska expert avråder från köp.

Det handlar om hur bilen ska parkeras vid låga temperaturer. Enligt instruktionsboken till Volkswagens ID-modell får elbilen inte parkeras i mer än 24 timmar om det är kallare än 30 grader. 

– Det är villkor som inte är möjliga för konsumenten att uppfylla. När vi går igenom beställningsprocessen på Volkswagens hemsida saknas information om det här förbehållet. Enligt marknadsföringslagen ska köparen få tydlig information om garantins innehåll och begränsningar inför köpet, vår uppfattning är att Volkswagen inte lever upp till det kravet, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

SFVF:s jurist Ulf Stefansson håller med M Sveriges bedömning att avtalsvillkoret är oskäligt. Han menar att bilen inte är lämplig att säljas till länder med ett kallare klimat om avtalsvillkoret är som M Sverige uppger.

– Som säljare av ett fordon kan du förvisso ställa vissa kriterier i form av rekommendationer kring att högvoltsbatteriet exempelvis behöver underhållsladdas under en viss procent vid parkering för att förhindra ett snabbare åldrande. Längre än så är dock svårt att gå utan ett förbehåll. I Volkswagens fall kan hela garantin äventyras utan att köparen kan förhålla sig till villkoren. Det innebär med största sannolikhet att en köpare  av en sådan här bil, och i synnerhet en konsument, bör kunna kräva att felet avhjälps och om det inte är möjligt kräva att köpet hävs, säger Ulf Stefansson.  

Text: MARIA ERIKSON

 

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
29 Nov, 2022, Extern artikel
BKT lanserar larvband i gummi
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners