< Tillbaka

Elbilar oftare inblandade i trafikolyckor enligt internationell studie

Publicerad: 6 Sep 2022
Den höga kraften i elbilar kan orsaka ofrivilligt snabb acceleration och fler olyckor än fossildrivna bilar. Det konstateras i en ny internationell studie.

Det finns inga bevis att elbilar orsakar fler olyckor, utan resultatet kommer från en studie som det schweiziska försäkringsbolaget Axa presenterat. 1 285 försäkringskunder har ingått i studien och försäkringsbolagets forskare visar att elbilsförare orsakade 50 procent fler kollisioner än fossildrivna bilar. 

Det beror, enligt studien, på att elbilar är tyngre och accelererar snabbare, vilket ökar risken för olyckor. Forskarna förklarar att elbilsförare råkar ut för ”ofrivillig snabb acceleration”.

– Våra analyser visar att de flesta olyckor inte inträffar medan föraren bromsar, utan vid acceleration, säger Michael Pfäffli, chef för forskning och förebyggande av olyckor på Axa.

Studien visar också att antalet parkeringsolyckor ökade med 56 procent jämfört med fossildrivna bilar och singelolyckor ökade med 46 procent.

Studien konstaterar att många elbilar har ett högt vridmoment, att gaspedalen är mer känslig, vilket kan leda till en ofrivillig acceleration som snabbt blir okontrollerbar.

Enligt en nyligen gjord studie i Belgien var två av tre elbilsförare överraskade av elbilens acceleration.

Enligt Michael Pfäffli påverkar elbilarnas tyngd inte bara väghållningen, men också trafikolyckorna. Han menar att tyngre elbilarna ger en större personlig säkerhet, men skadar mer det fordon som bilen kolliderar med. 

Enligt studien orsakar en tung elbil i snitt 10 procent mer materiella skador vid en trafikolycka.

Pfäffli säger också att situationen vid en kollision snabbt blir kritisk vid en trafikolycka om ett elfordon börjar brinna, något som forskarna vid Axa försökt påverka genom att rekommendera tillverkarna att än mer skydda underredet på bilarna. De har uppvaktat teknikerna vid Euro NCAP för att få dessa att särskilt titta på detta vid krocktesterna.

Annan forskning har visat att elbilar inte börjar brinna mer än andra bilar. 

Det tåls kanske också att notera: ingen acceleration utan fot – föraren bakom ratten är den som är farlig, inte bilen. När man byter bil får man lära sig köra enligt nya förutsättningar, oavsett om du byter från en svagare till starkare fossilmotor eller till en elektrisk eller hybridbil.

Kopiera länk
Copy
18 Apr, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Stockholm: Bilyaa Group AB, Hovslagarevägen 37, Sollentuna, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
9 Maj, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Sundsvall: Scandic Sundsvall City, Trädgårdsgatan 31, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
Visa fler händelser

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)

 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan