De närmaste sportlovsveckorna kan elbilar som kommer in på verkstaden ha varit utsatta för extremt kallt klimat. I förra veckan gav Stefan Lawergren tips till bilförare som ska köra upp till fjällen med sina elbilar. I dag tipsar han mekaniker om vad de ska hålla koll på när det gäller elbilar som varit i kallt klimat.
Stefan Lawergren har sedan 1985 jobbat med teknisk support åt Ford Motor Company, Peugeot Sverige och senast Mitsubishi Sverige. Sedan 2018 jobbar han i egen regi med utbildning inom verkstadsbranschen och många frågor handlar om högvoltssystemet och vad mekaniker ska tänka på när det handlar om el- och hybridbilar.
– Elbilar som varit i extremt kallt klimat kan påverkas av temperaturerna, något som mekanikern på verkstaden bör känna till. Under fjällresan kan det därför uppkomma ett antal felkoder som ofta genererar olika meddelanden i displayen, säger Stefan Lawergren.
– Det kan vara olika meddelanden, bland annat ”EV-System Service required”, eller "Check electric vehicle system" eller liknande och eventuellt med tilläggsinformation. Det är ett meddelande som är generellt för bilens högvoltssystem och som innebär att man som förare inte kan se vad som är fel, bara att systemet har upptäckt något som avviker, säger Stefan Lawergren.
– Om verkstaden har en kodläsare som passar bilmodellen kan de läsa av vilket av systemen som genererar avvikelsen, tillägger han.
Om det varit kallt en tid, alltså runt -25 grader, och föraren inte laddat sin bil under en längre period (mer än 24 timmar) är det stor risk att felkoderna visar ”Too low temp” på åtskilliga komponenter i högvoltssystemet. Det kan exempelvis handla om battericeller, CMU, BMU eller EV-systems.
Stefan Lawergren tror att största utmaningen för verkstäderna kommer vara att ge ett seriöst och kompetent bemötande till kunderna som har problem med bilen men inte vet vad som är fel. Då gäller det för mekanikerna att vara pålästa i hur de olika bilmodellerna fungerar.
– Gemensamt för alla batterier är att de påverkas negativt av värme och kyla. Batteriets kritiska gränser beträffande temperaturer är över +59 grader och under -20 grader, säger Stefan Lawergren.
När en elbil startas går bilen igenom alla datorer och aktiverar högvoltssystemet och lampan med texten READY tänds, vilket visar att bilens HV-system är aktiverat, alltså bilen är startad.
När det gäller kyla finns det risk för problem vid temperaturer i batteriet under -20 grader. Ju kallare desto värre. Men det är, enligt Stefan Lawergren, viktigt att skilja på temperaturer utomhus och inuti batteriet.
Det här gäller:
Temperaturer inuti batteriet runt -20 till -25 grader: Då finns en risk att bilens system visserligen startar bilen, men att bilen kör på begränsad effekt tills temperaturen inuti batteriet kommit upp i normal temperatur.
Temperaturer inuti batteriet lägre än -25 grader: Risk finns att bilens system vägrar att starta bilen.
Temperaturer inuti batteriet lägre än -30 grader: Risk finns att batteriet tar permanent skada, alltså att batterikapaciteten avtar.
Vad kan du ge för råd till verkstäder beträffande laddning av elbilar?
– Jag råder verkstäder att installera en laddstation med uttag för minst två bilar på parkeringen utomhus för att ladda kundernas bilar. Det är en investering på 10 000-15 000 kronor och ger också en möjlighet till merförsäljning. Passa på att sätta upp en laddstation inne i verkstaden som kan användas när bilen är på service eller reparation, säger Stefan Lawergren.
En snabbladdare är en betydligt större investering och kräver en större påverkan på infrastrukturen.
– Temperaturer över +59 grader är ovanligt utomhus, men en lackverkstad som ställer elbilen i lackugnen måste ha koll på att temperaturen i batteriet inte överstiger 59 grader, säger Lawergren.
Tumregeln då är: Max +30 grader i verkstaden, max 60 grader i ugnen i max 60 minuter.
Text: MARIA ERIKSSON