< Tillbaka
Foto: Pierre Kjellin
EFTERMARKNADEN: Därför kan EU:s reparationsklausul bli ett slag i luften
Publicerad:
19 Okt 2023
EU:s ”Reparationsklausul”, som är tänkt att utgöra ett undantag i EU:s mönsterskydd för bland annat reservdelar så att eftermarknaden kan få tillverka dessa, blir verkningslös om inte lagtexten ändras. Det varnar den europeiska sammanslutningen E-Car Alliance för.
Syftet med den så kallade mönsterskyddslagstiftningen är att skydda produkters design och utseende från andra aktörer som till exempel vill tillverka kopior för fel syften.
EU-Kommissionen antog i september ett förslag till undantag i EU:s mönsterskyddslagstiftning (Design Directive) som ska göra det möjligt för eftermarknaden att tillverka reservdelar som exempelvis fram- och bakluckor, stötfångare strålkastare, strålkastarinsatser och vindrutor.
Problemet med EU:s reparationsklausul, som den internationella sammanslutningen E-Car Alliance lyfter fram, är att lagtexten i klausulen är så otydlig att bevisbördan i praktiken ligger på eftermarknadsaktörerna, det vill säga att de måste bevisa att de delarna de tillverkar eller vill tillverka inte kan användas föra andra syften än reparation. Att bevisa att de bildelar man tillverkar inte kan användas för även andra syften än reparation blir omöjligt för eftermarknadsaktören. Denna otydlighet riskerar därför att leda till kostsamma och onödiga rättstvister med fordonstillverkarna, menar E-Car Alliance.
E-CAR Alliance (European Campaign for the Freedom of the Automotive Parts and Repair Market) är en kampanjorganisation vars syfte är att verka för största möjliga frihet för eftermarknaden att tillverka och reparera delar.
Pierre Kjellin
pierre.kjellin@svenskafordonsbranschen.se
076-493 10 85