< Tillbaka

Scanias nya eldrivna flaggskepp - ekipaget 40R med 64 tons bruttovikt. Till höger: Niklas Engholm och Stefan Lindblom från Scania. Foto: Pierre Kjellin

Ecom Expo: Är det laddinfrastrukturen som ska ge genombrottet?

Publicerad: 28 Sep 2023
När Sveriges ledande mässa för eldrivna transporter - Ecom Expo - gick av stapeln i Stockholm handlade det mesta om laddinfrastruktur och laddkapacitet. Och om stora visioner för framtiden.

Andelen eldrivna lastbilstransporter är fortfarande låg i Sverige – cirka 95 procent av de tunga lastbilarna är dieseldrivna och närmare 90 procent av de lätta lastbilarna körs på diesel.

Men andelen eldrivna lätta lastbilar ökar stadigt och en av aktörerna som tydligt märker av detta är kinesiska fordonstillverkaren Maxus, vars monter på Ecom Expo-mässan i Arlanda stad norr om Stockholm var välbesökt.

Maxus har tidvis toppat försäljningen av eldrivna transportbilar i Sverige och på mässan hade man även med sig nykomlingen e-Deliver 7 – en skåpbil i samma storlek som Ford Transit Custom och Volkswagen Transporter/Multivan. På Maxus Sverige är man fortsatt optimistiska när det gäller försäljningen framöver, trots att flera av de stora konkurrenterna – som exempelvis VW, Ford och Mercedes – släppt flera nya eldrivna modeller de senaste åren.

Hos laddleverantören Mer, som ägs av statliga norska energibolaget Statkraft, säger man sig märka av ett ökat intresse från bilbranschen i form av främst fler bilhandlare som investerar i laddstationer. Mer erbjuder laddstationer i flera olika kapacitetsstorlekar, vilka både kan friköpas och leasas.

Den monter som kanske lockade flest besökare under Ecom Expo var lastbilstillverkaren Scania, vars 4x2 dragbil med trailer syntes över hela lokalen. Med sitt ekipage, med modellbeteckningen 40R, är Scania också först bland de två svenska lastbilstillverkarna med att erbjuda ett tungt eldrivet lastbilsekipage med 64 tons totalvikt.

En av de stora utmaningarna för tunga eldrivna transporter är fortfarande att få fram laddstationer med tillräckligt hög kapacitet för att kunna snabbladda tunga lastbilar, menade Niklas Engholm och Stefan Lindblom från Scania som mötte upp i montern:

– Sådana laddlösningar kommer att komma inom en snar framtid. För att få det att fungera för den tunga transportsektorn så behöver man kunna snabbladda sin lastbil så att det fungerar med kör- och vilotiderna. Du behöver alltså kunna snabbladda din lastbil tillräckligt under en 45-minuters paus, förklarade Niklas Engholm.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

BILDEN UNDER: Till vänster: Kinesiska Maxus har haft stora försäljningsframgångar i Sverige med sina eldrivna transportbilar. Modellen e-Deliver 7 är en nykomling om inte ens lanserats än. Till höger: Mikael Borell på laddleverantören Mer visar deras lilla 22 kilowatts laddstation. Foto: Pierre Kjellin

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan