< Tillbaka

Foto: Hella Gutmann Solutions

Dom tvingar Stellantis släppa data till flera miljoner bilar

Publicerad: 1 Nov 2022
Den 31 oktober beslutade EU-domstolen att Stellantis ska släppa fordonsdata till flera miljoner bilar av flera av sina märken.

Den 25 juni 2021 gick branschorganisationerna ADPA (the European Independent Automotive Data Publishers Association) till den regionala domstolen Landgericht (ungefär motsvarande Hovrätten) i tyska Köln. ADPA hävdade rättigheten för allbilverkstäder att få tillgång till fordonsdata även från bilar som blivit typgodkända före 1 september 2020 enligt Euro 5- och Euro 6-förordningen.

Motparten var PSA Automobiles (som idag ingår i Stellantis-koncernen) och ärendet gällde deras bilar som typgodkänts före den 1 september 2020.

Den 31 oktober avgjordes frågan i högsta rättsliga instans i EU – EU-domstolen – som i sin dom slog fast att EU:s Typgodkännandeförordning (2018:858), som föreskriver biltillverkarna att garantera allbilverkstäder tillgången till viktiga data för reparation och underhåll av fordon, även omfattar fordon som blev typgodkända före den 1 september 2020.

Domen innebär att Stellantis tvingas dela med sig av fordonsdata till bilar av PSA:s märken som blivit typgodkända före 1 september 2020, vilket är över 30 miljoner fordon enbart på den tyska marknaden.

– Återigen får vi det bekräftat att det är förbjudet att konkurrensbegränsa även information som bilen genererar. Det är märkligt att det ska vara så svårt att förstå för vissa. SFVF:s mål är att det ska vara konkurrens på lika villkor. Därför är vi glada över det här klarläggandet igen, säger SFVF:s vd Bo Ericsson i en kommentar till domen.

FAKTA ADPA

ADPA (the European Independent Automotive Data Publishers Association) är en internationell europeisk branschorganisation vars medlemmar bland andra är Bosch, Hella Gutmann, Haynes Pro, Tech Alliance och Autodata.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan