Hur kan man få en verkstad att bli lönsam? Finns det några genvägar? Nej, kanske inte, men det finns hjälp att få. Fordonsproffs har träffat företaget som tagit fram systemet KlarOK som fokuserar på att få upp lönsamheten för verkstäder och få jobbet att kännas roligare.
I en före detta köttbutik i centrala Ängelholm, så nära havet att man känner doften av tång, sitter Karoline Lindboe och Markus Englund på företaget Global Fair Group. Härifrån hjälper de verkstäder som behöver få upp lönsamheten och göra en kontroll av policies och regler. Detta görs med datasystemet KlarOK, som också är ett viktigt steg mot Godkänd bilverkstad och Sermi-certifieringen.
För en månatlig abonnemangskostnad får verkstäderna hjälp att ordna upp det pappersarbete som är nödvändigt men inte alltid så roligt.
– Antalet anställda på verkstäder är i snitt 3-5 personer och så små verkstäder har sällan råd att anlita en konsult. Därför har vi tagit fram en ”digital konsult” som vägleder verkstäderna, säger Karoline Lindboe som är eldsjälen bakom systemet KlarOK.
Efter att man gått igenom företagets verksamhet, tar man fram policies och strukturerar ett kontrollarbete. Därefter får verkstäderna en påminnelse per mail av systemet varje vecka med vad som måste göras.
Markus Englund fyller på:
– Det behövs ju servicepunkter över hela Sverige. Om äldre verkstadsägare har allt i huvudet och försöker sälja företaget får de inte lika mycket betalt än om de har ordning på alla papper. Yngre människor, som kanske vill köpa verkstaden, har andra krav beträffande arbetsskydd, lönsamhet och dokumentation på efterföljande av regler, säger Markus Englund.
Det är uppenbart att både Karoline Lindboe och Markus Englund brinner för uppdraget. De påminner flera gånger om att det inte i första hand handlar om att få en stämpel eller ett certifikat, utan att skapa bästa bilverkstaden.
Idén till systemet kom när Karoline Lindboe jobbade med ekonomi och kvalitet på ett företag och upptäckte hur enkelt hon kunde hjälpa andra. Vännerna Karoline och Markus bildade ett eget företag och var så engagerade att de till sist blev ett par.
Vad erbjuder ni verkstäderna?
– Vi erbjuder att öka lönsamheten med bättre processer genom att gå igenom verksamheten, se till att alla papper, policies och regler är i ordning och följs. Att se till att öka marginalen så att man klarar upp- och nedgångar i marknaden, antingen om man bara vill bli mer lönsam eller kanske sälja företaget, säger Karoline Lindboe.
Hon menar att man bara genom att prata igenom processerna kan hitta det som särskiljer just för den här verkstaden.
– Ofta är det tjänsten som företaget tjänar mest pengar på som inte fungerar så bra. Därför är det extra viktigt att hitta problemet och åtgärda det, säger Karoline Lindboe.
Systemet kan också delas med myndigheter före besöket så att inspektörerna kan förbereda sig, något som alltid uppskattas.
I dag samarbetar Karoline Lindboe med Lernia och träffar blivande verkstadspersonal för att informera om vikten av ett fungerande system redan innan de kommer ut på verkstäderna. Karoline Lindboe tror även det kan innebära att fler kvinnor väljer att arbeta i branschen. Men det är inte systemet som gör hela jobbet. Det kräver ett visst engagemang även från personalen.
– Även om vi på ganska kort tid kan få ordning på en verkstad så behöver de förstå varför vissa saker måste göras. Därför är det viktigt att alla anställda har inloggning till systemet så att de kan ta del av informationen och därigenom signera att de tagit del av de förhållningsregler som finns, säger Karoline Lindboe.
Hittills har ungefär 400 företag valt att ansluta sig till KlarOK. Ungefär hälften av dessa är verkstäder som ingår i AD-kedjan.
– Vi upplever att KlarOK är ett bra system som ägs av verkstaden. Jag kan rekommendera det till verkstäder oavsett tillhörighet och koppling mot kedja eller märkesverkstad. Det upplevs som ett lättarbetat system med bra vägledning och hjälpavsnitt, säger Lennart Johansson, konceptansvarig för AD Sverige.
– De verkstäder som jobbar med detta kan bjuda in exempelvis miljö- och hälsa så att de får åtkomst till KlarOK och då kan myndigheten göra mycket av granskningen via nätet. Det kan till och med innebära att besöket blir mycket kortare, säger Lennart Johansson.
Nu har KlarOK även tagit fram system som passar skadeverkstäder, däck- och rekondverkstäder. KlarOK kostar 699 kronor i månaden, men anslutna till SFVF eller MRF betalar ungefär 500 kronor i månaden.
Text: MARIA ERIKSSON