< Tillbaka

Till vänster - klipp ur en reklamfilm för Dakarrallyt 2023. Till höger - Annie Seel. Foto: Dakar.com och Juan Aravena Banz

”Det roligaste med att träna tjejer är att de oftast lyssnar mycket bättre”

Publicerad: 29 Dec 2022
När vi andra avnjuter nyårsmiddagen har Sveriges mest välmeriterade kvinnliga rallyveteran Annie Seel precis gjort sin tionde start i Dakarrallyt och för andra gången med ett helkvinnligt team. Vi bad henne berätta lite om bedriften att hitta kvinnliga rallyförare i Saudiarabien, om hur det är att träna kvinnliga förare och lite annat.

I våras vann Annie Seel Saudiarabiens första helkvinnliga rallytävling. Där träffade hon saudiska rallyföraren Maha Alhamali som körde sin första rallytävling någonsin. I oktober åkte de sin första tävling ihop, och senast i november så vann de den nationella klassen T4.

På nyårsafton, är det dags för Annie Seels tionde start i Dakarrallyt. Då åker hon med tyskan Annett Fischer i fabriksteam X-Raid Yamaha.

Var det svårare än du trodde att förverkliga och genomföra idén med ett kvinnligt team i Dakarrallyt?

– Både ja och nej. Det finns många duktiga kvinnliga förare, men det svåra har varit att hitta kvinnor som verkligen vill och kan göra mekanikerdelen som en besättning i Dakarrallyt måste klara av. Med mina nio Dakarstarter har jag en gedigen meritlista och kan meka, så därför har jag fått chansen i X-Raid Yamaha fabriksteam när de ville satsa på ett helkvinnligt team. Jag har inför varje Dakar genomfört en veckas mekanikerträning hos fabriken i Frankfurt, där jag fått lära mig byta sådant som drivaxlar, koppling, differentialer, styrleder. Och byta hjul på tid!

Hur känns det att coacha fram en ny kvinnlig rallyförare i Saudiarabien?

– Det här blir vår tredje tävling ihop, och Maha utvecklas för varje kilometer vi kör. Det är fantastiskt att vara med och bygga den nya generationens motortjejer, och det känns extra viktigt att hjälpa saudiska kvinnor inom motorsport. Det här är mitt sätt att bidra till framtiden.

Är det några skillnader att träna med kvinnor jämfört med män?

– För mig är det ingen skillnad, när jag tävlar är jag ”könlös”. Det roligaste med att träna tjejer är att de oftast lyssnar mycket bättre, och verkligen försöker göra som jag instruerar. Saudiska rallykvinnan Maha Alhamali som började tävla i år och som jag har coachat var väldigt försiktig och långsam i början, men nu har vi vunnit våra två sista race i saudiska mästerskapen. Det är jag nog mest stolt över som förarcoach.

Vad tror du motorbranschen i stort i Sverige kan göra för att locka fler kvinnor till sälj- och verkstadsgolvet?

– Jag tror att man måste visa med goda exempel och förebilder. Det vill säga att finns fler kvinnliga försäljare, kundmottagare, lackerare, mekaniker. Då ser tjejer att den här branschen är lika mycket för kvinnor som för män. Men först och främst måste kvinnorna vilja själva.

FAKTA Annie Seel i Dakarrallyt

Det är tjugo år sedan svenska Annie Seel körde sitt första Dakarrally, då på motorcykel. Dakarrallyt 2023 blir Annies tionde start och hon är därmed den svensk som ställt upp flest gånger. Hon är den enda svenska föraren någonsin som kört rallyt både med motorcykel och bil.

Annie Seel kör Dakarrallyt 2023 tillsammans med tyskan Annett Fischer och de ställer upp i en X-Raid YZX 1000R Turbo Prototype, med fabrikssupport från Yamaha. Tävlingsklassen T3 för lättvikts terrängbilar har nästan 50 ekipage anmälda. Powertjejerna satsar även på att vinna “All Womens Team” priset, där både förare och co-driver måste vara kvinnor. Dakarrallyt ingår i VM-serien för Rally Raid och körs 31 december till 15 januari i Saudiarabien.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan