< Tillbaka

Europaparlamentet i Strasbourgh. Foto: EU

Det krävs för att förbudet mot nya fossilbilar ska genomföras

Publicerad: 8 Mar 2023
Ett förbud mot försäljning av nya fossilbilar i EU från år 2035 har redan röstats igenom i EU-parlamentet. Men förslaget kritiseras nu hårt från flera håll. En av kritikerna är en hög chef hos en japansk biltillverkare.

Europaparlamentet röstade nyligen igenom förslaget om att år 2035 införa ett förbud i hela EU mot försäljning av fabriksnya bilar med förbränningsmotor. Men förslaget måste även röstas igenom av EU-kommissionen för att vinna laga kraft i EU.

En omröstning om förslaget i EU-kommissionen skulle ha genomförts den 7 mars, men nu har den skjutits fram till den 10 mars. Omröstningen flyttades fram då det inte längre ser ut att finnas en kvalificerad majoritet för ett förbud mot nya fossilbilar i EU 2035. Orsaken är att EU-kommissionärerna från Italien meddelat att de kommer rösta nej till förbudet ifall det inte görs undantag för bilar med miljövänligare förbränningsmotorer. Kort efter beskedet från Italien gick Tysklands transportminister ut med ett snarlikt besked.

Italiens budskap är att det behövs fler drivlineteknologier än eldrift för att få en både ekonomiskt och miljömässigt hållbar lösning för EU.

Mazda-chef kritiserar
Att införa ett förbud i EU mot nytillverkade bilar med förbränningsmotor vore ett stort misstag. Det sade Mazdas Europachef Martijn ten Brink i ett tal på mässan Brussels Motor Show nyligen. Att genom politiska beslut och lagstiftning låsa fast sig vid en enda teknik är kontraproduktivt och kommer att hämma den vetenskapliga kreativiteten, menar Martijn ten Brink.

LÄS ÄVEN: Därför hotar Tyskland stoppa förslaget om förbud mot nya fossilbilar

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan