< Tillbaka

Det kinesiska hotet

Publicerad: 20 Nov 2021
Det som inte gärna pratas om bland OEMs i Europa börjar bli ett faktum - kinesiska elbilar tar allt mer marknad i Europa på bekostnad av europeiska märken som inte varit tillräckligt snabba med att framställa elbilar. Jag hann knappt skriva klart artikeln innan nyheten kom - Xpeng har kört in i Sverige!

Förra året var över hälften av sålda bilmodeller i Tyskland tillverkade i Tyskland. I dag är bara 15 av 100 tillgängliga bilmodeller i Tyskland elbilar. 2025 förväntas elbilar stå för 19 procent av alla bilar i Europa, något som tvingar kunderna att välja ”made in China”.

Tillverkarna lever på en fortsatt hög lönsamhet på förbränningsmotorer trots hårda EU-reglerna för utsläpp och tempot med att ta fram elbilar är inte tillräckligt högt. 

Aiways, Nio och BYD

Aiways, ett kinesiskt start-up-bolag med europeisk design och kinesisk el-teknik är redan i Norge och väldigt snart i Sverige. Nio, som i Kina kallas Teslas utmanare, och BYD, med delägaren Warren Buffet, konkurrerar både med kvalitet och pris. 

BYD  är en förkortning av ”Build Your Dreams” och har bilar med egenproducerade litiumbatterier. Egentligen startade BYD med batterier till telefoner, därefter till elbilar (med enbart litium och järn, inte kobolt och nickel) innan de började producera egna bilar. 

Xpeng, som är Nios ärkefiende, är redan i Norge och lovar 2-3 nya modeller varje år. 

Nios marknadsförare menar att Nio kommer finnas på minst sex europeiska marknader före 2022, även om det finns en risk att kineserna konkurrerar om samma kunder. 

Nio tar från premiummärken

I utländsk media analyseras om Nio verkligen kan ta marknad från premiummärken som Mercedes-Benz och BMW, men det verkar varken vara designen eller den 600 kilometer långa räckvidden som lockar. Det är snarare hypen, allt som händer kring ägandet av en Nio, som man vill bli en del av.

Att ta med familjen till Nio-klubben, slå sig ner i vardagsrummet, låta barnen leka i lekområdet, fika i kafét och läsa böcker i biblioteket. Att gå in på appen och kolla bilens status, läsa nyheter, köpa på e-handeln och gå in på användarforumet.

Europa lönsam elbilsmarknad

Europa har snabbt blivit den mest lönsamma marknaden för elektriska bilar. Befolkningen i Europa är bara en tredjedel av Kinas, men lönerna är högre, ofta tre gånger så höga som i Kina. Dessutom finns det tydliga regler kring utfasningen av fossilbilar i Europa, ett incitament som har betydelse i valet av bil. Ytterligare en faktor som underlättar för elbilar i Europa – befolkningstätheten är hög och avstånden är korta.

Det är spännande tider med kinesiska biltillverkare som är superladdade med investerade pengar och avancerad teknologi. Frågorna som hittills är obesvarade är hur all denna teknologi rimmar med nordiska regler kring användarsäkerhet och integritet.

ACEAS statistik

Enligt ACEA fördelades bränsleslagen så här för nyregistrerade bilar i EU:

39,5 procent bensin, 20,7 procent el-hybrid, 17,6 procent diesel, 9,8 procent elbilar (batteri), 9,1 procent plug-in hybrid.

Hur ser det ut i Sverige då? Enligt Bil Swedens statistik är laddbara bilar nu fem procent av alla personbilar i trafik (statistik från november 2021). Varannan nyregistrerad personbil var laddbar och var fjärde en elbil. 

I topplistan över nyregistrerade rena elbilar i oktober i Sverige såg ställningen ut så här (enligt Bil Sweden):

  1. VW ID.4
  2. Skoda Enyaq
  3. Polestar 2 PS2 EL
  4. Kia Niro EV
  5. Nissan Leaf
  6. MG ZS EV
  7. VW ID.3
  8. Ford Mustang Mach-E

Den här listan får vi göra om då och då för att se om det blir några förändringar. 

Tillbaka till Xpeng. I torsdags kom den väntade nyheten att Xpeng nu inte bara finns som svensk hemsida utan även snart "in real life" som bil. I början av 2022 kommer bilarna lanseras i Sverige, Danmark och Nederländerna. Det är visserligen ett helt år efter Norge, men ändå. 

– Det här är ett stort steg för Xpeng och vi är exalterade över att göra offensiva drag i Sverige, Danmark och Nederländerna, så att ännu fler får ta del av våra intelligenta elbilar. Vi ser fram emot att arbeta på plats inom dessa marknader för att kunna vara nära våra kunder. Vi kommer att presentera fler spännande nyheter för den europeiska regionen väldigt snart, stay tuned, säger Xiaopeng He, vd på Xpeng i pressreleasen.

Text: MARIA ERIKSSON   

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan