< Tillbaka

Foto: Pierre Kjellin

Det här är ackreditering och certifiering

Publicerad: 2 Jun 2023
Certifiering eller ackreditering – vem får vad? Vi reder ut begreppen, nu när en ny certifiering för branschen - SERMI - är högaktuell.

Certifiering eller ackreditering? Dessa är viktiga begrepp som berör stora delar av verksamheten för dagens fordonsverkstäder, men vad betyder de?

CERTIFIERING är en typ av intyg eller ett bevis på att ett visst mått av förtroende har getts en produkt, tjänst, process eller person. Vanligtvis är certifieringen utfärdad av ett certifieringsorgan.

Exempel på certifieringar: Godkänd Bilverkstad (GBV), AC och kyla, besiktningstekniker, SERMI.

ACKREDITERING: Företag som kontrollerar och bedömer andras varor och tjänster måste granskas och godkännas för att kunna utföra sina åtaganden, det vill säga de måste bli ackrediterade – få en ackreditering.
Ackrediteringen är en kompetensprövning som görs enligt europeiska och internationella standarder. Swedac har regeringens uppdrag att vara svenskt ackrediteringsorgan.

När det gäller behörigheter förekommer ytterligare två begrepp som är bra att känna till:

Auktorisation: Ett ord som brukar användas i betydelsen behörighet att vara verksam inom ett yrke – till exempel tolk, elektriker eller revisor. För samtliga dessa tre yrken är auktorisationen (det vill säga bl.a behörighetskraven och utbildningen) reglerad i lag och det är någon typ av statligt organ som utfärdar auktorisationen.

Legitimation: Identifikationhandling som krävs för att över huvud taget få utföra arbete inom främst yrken som till läkare, sjuksköterska, polis och taxiförare.
Dessutom finns det yrken där en legitimation officiellt krävs för att ha rätt till en tillsvidareanställning – till exempel lärare och undersköterska. Men i dessa två yrken kan man även jobba utan att ha kvalificerat sig för en legitimation.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan