Det händer inte oss

Publicerad: 28 Aug 2020
Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) har tidigare varnat för stölder av bilar och bildelar, säger Bo Ericsson vd för SFVF. Nu duggar rapporter om stölder, och vissa stöldobjekt är ”dyrare än dyrast”.

Natten mellan den 11 augusti och 12 augusti 2020, stals en Ferrari 612 Scaglietti och en Porsche Panamera 4S under ett inbrott i en däckverkstad på Östermalm i Stockholm. Verkstaden förvarade nycklarna enligt regelboken i ett nyckelskåp men detta bröt inbrottstjuvarna upp. Bilarna har ett gemensamt värde på över 1 miljon kronor.

I Verkstadens reparationsvillkor under punkt 16 står det bland annat följande

”Verkstaden ansvarar för att fordonet inte skadas medan det är inlämnat”. ”Ansvaret övergår på verkstaden när fordonet har ställts på en av verkstaden anvisad plats och nycklarna har överlämnats”. ”Verkstaden går fri från ansvar om den kan visa att skadan inte beror på försummelse från verkstadens sida”.

- En stöld kan bli kostsamt för en verkstad eftersom vi har ett förvaringsansvar. Dessutom är inte alla bilar försäkrade för alla typer av brott, då får verkstaden stå för hela kostnaden, säger Bo Ericsson.

Verkstaden har förvarat nycklarna på ett korrekt sätt om skåpet var klassat enligt försäkringsbolagens krav. Frågan som möjligtvis kan uppkomma är, hur och var förvarades bilarna? Bilarna som verkstaden ansvarar för måste förvaras på ett korrekt sätt, annars finns det en risk att verkstaden ställs som ansvarig och får ta konsekvenserna, d v s kostnaden.

Det kan vara en bra investering att låta ett proffs göra en översyn digitalt med bilder, film eller via besök för att få tips och råd för att motverka och minimera risken för brott.  

Därför erbjuds alla i branschen hjälp av SFVF:s säkerhetskonsult Crister Åström, f d kriminalkommissarie hos Polisen. Detta är en helt unik tjänst och mot en rimlig kostnad kan vi skräddarsy säkerhetslösningar till stora och små företag när det gäller stölder, inbrott, skalskydd, kameraövervakning, inbrottslarm, passersystem, internstölder, ekobrott, lås, larm etcetera.

Stölderna och skadegörelsen kan minskas och kostnaderna som de medför sänkas. Detta leder till en förbättrad lönsamhet. Dessutom känner sig personalen tryggare på arbetsplatsen och man får nöjdare kunder om bilar inte stjäls eller utsätts för skadegörelse, avslutar Bo Ericsson.

Välkommen att kontakta Crister Åström, telefon: 0722-22 03 61 eller email: crister.astrom@sfvf.eu.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
28 Sep, 2021, Extern artikel
Falken sponsrar damlag i Tyskland
28 Sep, 2021, Extern artikel
Goodyear lanserar Fuelmax endurance
27 Sep, 2021, Extern artikel
Hankook lanserar skor tillverkade av återvunna däck
24 Sep, 2021, Extern artikel
Pirelli och Lamborghini Countach firar 50 år
23 Sep, 2021, Extern artikel
Bileko förstärker i Stockholm
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
13 Okt, 2021
SFVF:s BILHANDELSJURIDIK – för fordonshandeln
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Tomas Ulander
14 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser