Det händer inte oss

Publicerad: 28 Aug 2020
Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) har tidigare varnat för stölder av bilar och bildelar, säger Bo Ericsson vd för SFVF. Nu duggar rapporter om stölder, och vissa stöldobjekt är ”dyrare än dyrast”.

Natten mellan den 11 augusti och 12 augusti 2020, stals en Ferrari 612 Scaglietti och en Porsche Panamera 4S under ett inbrott i en däckverkstad på Östermalm i Stockholm. Verkstaden förvarade nycklarna enligt regelboken i ett nyckelskåp men detta bröt inbrottstjuvarna upp. Bilarna har ett gemensamt värde på över 1 miljon kronor.

I Verkstadens reparationsvillkor under punkt 16 står det bland annat följande

”Verkstaden ansvarar för att fordonet inte skadas medan det är inlämnat”. ”Ansvaret övergår på verkstaden när fordonet har ställts på en av verkstaden anvisad plats och nycklarna har överlämnats”. ”Verkstaden går fri från ansvar om den kan visa att skadan inte beror på försummelse från verkstadens sida”.

- En stöld kan bli kostsamt för en verkstad eftersom vi har ett förvaringsansvar. Dessutom är inte alla bilar försäkrade för alla typer av brott, då får verkstaden stå för hela kostnaden, säger Bo Ericsson.

Verkstaden har förvarat nycklarna på ett korrekt sätt om skåpet var klassat enligt försäkringsbolagens krav. Frågan som möjligtvis kan uppkomma är, hur och var förvarades bilarna? Bilarna som verkstaden ansvarar för måste förvaras på ett korrekt sätt, annars finns det en risk att verkstaden ställs som ansvarig och får ta konsekvenserna, d v s kostnaden.

Det kan vara en bra investering att låta ett proffs göra en översyn digitalt med bilder, film eller via besök för att få tips och råd för att motverka och minimera risken för brott.  

Därför erbjuds alla i branschen hjälp av SFVF:s säkerhetskonsult Crister Åström, f d kriminalkommissarie hos Polisen. Detta är en helt unik tjänst och mot en rimlig kostnad kan vi skräddarsy säkerhetslösningar till stora och små företag när det gäller stölder, inbrott, skalskydd, kameraövervakning, inbrottslarm, passersystem, internstölder, ekobrott, lås, larm etcetera.

Stölderna och skadegörelsen kan minskas och kostnaderna som de medför sänkas. Detta leder till en förbättrad lönsamhet. Dessutom känner sig personalen tryggare på arbetsplatsen och man får nöjdare kunder om bilar inte stjäls eller utsätts för skadegörelse, avslutar Bo Ericsson.

Välkommen att kontakta Crister Åström, telefon: 0722-22 03 61 eller email: crister.astrom@sfvf.eu.

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners