Det händer inte oss

Publicerad: 28 Aug 2020
Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) har tidigare varnat för stölder av bilar och bildelar, säger Bo Ericsson vd för SFVF. Nu duggar rapporter om stölder, och vissa stöldobjekt är ”dyrare än dyrast”.

Natten mellan den 11 augusti och 12 augusti 2020, stals en Ferrari 612 Scaglietti och en Porsche Panamera 4S under ett inbrott i en däckverkstad på Östermalm i Stockholm. Verkstaden förvarade nycklarna enligt regelboken i ett nyckelskåp men detta bröt inbrottstjuvarna upp. Bilarna har ett gemensamt värde på över 1 miljon kronor.

I Verkstadens reparationsvillkor under punkt 16 står det bland annat följande

”Verkstaden ansvarar för att fordonet inte skadas medan det är inlämnat”. ”Ansvaret övergår på verkstaden när fordonet har ställts på en av verkstaden anvisad plats och nycklarna har överlämnats”. ”Verkstaden går fri från ansvar om den kan visa att skadan inte beror på försummelse från verkstadens sida”.

- En stöld kan bli kostsamt för en verkstad eftersom vi har ett förvaringsansvar. Dessutom är inte alla bilar försäkrade för alla typer av brott, då får verkstaden stå för hela kostnaden, säger Bo Ericsson.

Verkstaden har förvarat nycklarna på ett korrekt sätt om skåpet var klassat enligt försäkringsbolagens krav. Frågan som möjligtvis kan uppkomma är, hur och var förvarades bilarna? Bilarna som verkstaden ansvarar för måste förvaras på ett korrekt sätt, annars finns det en risk att verkstaden ställs som ansvarig och får ta konsekvenserna, d v s kostnaden.

Det kan vara en bra investering att låta ett proffs göra en översyn digitalt med bilder, film eller via besök för att få tips och råd för att motverka och minimera risken för brott.  

Därför erbjuds alla i branschen hjälp av SFVF:s säkerhetskonsult Crister Åström, f d kriminalkommissarie hos Polisen. Detta är en helt unik tjänst och mot en rimlig kostnad kan vi skräddarsy säkerhetslösningar till stora och små företag när det gäller stölder, inbrott, skalskydd, kameraövervakning, inbrottslarm, passersystem, internstölder, ekobrott, lås, larm etcetera.

Stölderna och skadegörelsen kan minskas och kostnaderna som de medför sänkas. Detta leder till en förbättrad lönsamhet. Dessutom känner sig personalen tryggare på arbetsplatsen och man får nöjdare kunder om bilar inte stjäls eller utsätts för skadegörelse, avslutar Bo Ericsson.

Välkommen att kontakta Crister Åström, telefon: 0722-22 03 61 eller email: crister.astrom@sfvf.eu.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
12 Maj, 2021, Extern artikel
Test av BMW M3 & M4
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser