Det går inte att slappna av i en förarlös bil

Publicerad: 22 Apr 2021
Under natten till söndag förra veckan körde en Tesla i hög hastighet genom en kurva och av vägen in i ett träd, vilket gjorde att bilen började brinna. Det tog fyra timmar för brandmännen att släcka lågorna. Inuti Teslan, en Model S 2019, fann Polisen två passagerare som var döda. Enligt Polisen visade det sig att ingen av dem körde Teslan när olyckan skedde.

En satt i passagerarstolen och den andra personen i baksätet. Enligt Washington Post har NHTSA * startat en särskild utredningsgrupp för att undersöka saken. Det är en av 28 utredningar av Teslas fordonsolyckor som byrån har initierat, inklusive fyra avslutade ärenden.

Tesla har varit pådrivande när det gäller självkörande teknik och ökade den autonoma körförmågan i några av sina bilmodeller under förra hösten, trots kritik från vissa säkerhetsmyndigheter som ifrågasatte om tekniken hade testats tillräckligt. Även om vissa Tesla-fordon kan styra, påskynda en inbromsning och bromsa på egen hand, är förare fortfarande skyldiga att övervaka och vara redo att ingripa. Men eftersom autopilot-funktionen har blivit vanligare har vissa distraherade förare varit inblandade i olyckor när deras bilar kört själva.

Föraren av en Tesla-modell X-SUV 2017 dog efter att han kraschade på Highway 101 i Mountain View, Kalifornien, i mars 2018. Under utredningen av kollisionen har det visat sig att föraren riktade sin uppmärksamhet på ett videospel i sin mobiltelefon.

- Självklart kan man som förare inte undandra sig från ansvar och under färd ägna sig åt att spela ett spel. Man kan inte låta bilen köra helt själv, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

En annan förare dog i en krasch 2016 i Williston, efter att en traktor med släp körde ut framför en Tesla. Bilens autopilotfunktion hann inte att bromsa eftersom den inte registrerade släpets vita sida mot en starkt upplyst himmel. Utredarna drog slutsatsen att föraren borde haft möjlighet att bromsa innan kollisionen, men troligen var distraherad. Utredningen som gjordes av National Highway Traffic Safety Administration visade inga fel på Teslas program för autopiloten.  Därmed konstaterades att olyckan orsakades på grund av förarfel och inte på grund av fel på bilen, säger Bo Ericsson.

Olyckan under förra veckan lyfte också fram en annan oro över de olyckor med elbilar som skett de senaste åren, eftersom det är svårt att släcka elbilsbränder.

Tjänstemän i Houston berättade att batteriet inuti en Tesla kortslöts och började brinna efter en kollision. Branden varade i fyra timmar och det krävdes mer än 30 000 liter vatten för att bekämpa den.

National Transportation Safety Board publicerade förra året en oberoende granskning av risken för bränder orsakade av litiumjonbatterier som används i elfordon. Styrelsen fann att om en kollision skadar ett batteri, finns det en risk för ”okontrollerad ökning av temperaturen”, så kallad termisk rusning, och att giftiga gaser släpps ut.  

År 2017 tappade en förare kontrollen över en Tesla SUV av modell X årsmodell 2016 och kraschade in i ett garage, enligt uppgift. Batteriet tog eld och elden spred sig till byggnaden. Cirka 45 minuter efter att brandmännen släckt de första lågorna, antändes batteriet igen och det tog flera timmar att dämpa elden, tillräckligt för att kunna flytta fordonet.

SFVF känner till en händelse med en bil i USA som självantände tre veckor efter en kollision och det är oroväckande, speciellt för skadeverkstäder, säger Bo Ericsson.

 

* NHTSA = National Highway Traffic Safety Administration

 

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
29 Jun, 2022, Extern artikel
Enviro beviljas miljötillstånd i Uddevalla
29 Jun, 2022, Extern artikel
Continental förlänger med Tour de France
28 Jun, 2022, Extern artikel
Nokian drar sig ur Ryssland
28 Jun, 2022, Extern artikel
Rätt däckval kan minska utsläpp och bränsleförbrukning
28 Jun, 2022, Extern artikel
Amring utökar sortimentet av lastbilsdäck
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners