< Tillbaka

Den tekniska utvecklingen ”rusar fram”

Publicerad: 3 Jul 2020
Från september 2020 måste alla nya fordonsmodeller i Europa vara utrustade med säker diagnosåtkomst i enlighet med EU-förordningen 2018/858. Förordningen föreskriver skydd av fordonselektronik mot manipulation och obehörig åtkomst.

Efter FCA (Fiat Chrysler Automobiles) introducerar nu bland andra Mercedes-Benz AG också sådana säkerhetsåtgärder i ett tvåstegskoncept. Genom uppdateringen 2020 / 1.02 får verkstäder som använder Bosch Esitronic verkstadsprogramvara den nödvändiga programuppdateringen för att utföra omfattande diagnostik-, service- och reparationsuppgifter utan några begränsningar, även för Mercedes-Benz-fordon med säker åtkomst

Mercedes-Benz AG använder sig av ett tvåstegskoncept för att skydda sina fordons elektroniska system mot manipulation och obehörig åtkomst. Fler tillverkare kommer göra detsamma, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Bosch med sina 415 000 anställda är en av fordonstillverkarnas största leverantör. Att Bosch erbjuder en verkstadslösning för diagnos och underhåll av skyddad fordonselektronik är inte förvånande enligt Bo Ericsson.

Att arbeta med åtkomstskyddade Mercedes-Benz-fordon med Esitronic Update 2020 / 1.02 från Bosch är fortfarande möjligt utan begränsningar.

För att uppfylla kraven i den nämnda EU-förordningen arbetar fordonstillverkarna med säkerhetskoncept som ofta innehåller begränsningar för tillgång till fordonselektroniken. För detta ändamål och som ett första steg använder Mercedes-Benz AG en förlängning av den så kallade Seed & Key-proceduren. Denna är baserat på en speciell algoritm som krävs för att aktivera de skyddade funktionerna. Funktionssättet liknar det för en Security Gateway. Bosch-lösningen kräver dock ingen registrering på fordonstillverkarens portal, säger Ulf Stefansson som är jurist på SFVF.

Utan att låsa upp systemet blockeras vissa funktioner som kalibrering av förarassistanssystem och framtida åtkomst kommer att begränsas till ECU-identifiering, avläsning av faktiska värden samt avläsning eller radering av felminnet.

Regelbundna uppdateringar av Bosch Esitronic verkstadsprogramvara gör det möjligt för verkstäder att fortsätta arbeta på Mercedes-Benz-fordon skyddade med Seed & Key utan några begränsningar. Ingen speciell åtkomstdata krävs, och registrering via fordonstillverkarens portal krävs heller inte. För att låsa upp behöver verkstaden bara en internetanslutning och en Bosch-diagnostikstestare av den nuvarande generationen som KTS 560, 590 eller 350. Från mitten av 2020 kommer KTS 250 också att stödja denna funktion.

Bosch hade redan förberett sin verkstadsprogramvara för att arbeta med FCA-fordon (Fiat Chrysler Automobiles) med Security Gateway med Service Pack 2019/03. I detta fall används internetuppkoppling för att utbyta säkerhetscertifikat mellan moderna Bosch KTS-diagnostiska testare som KTS 560, 590 och 350 samt i slutet av 2020 KTS 250 och fordonstillverkarens server som därmed ger åtkomst till fordonselektroniken.

I enlighet med FCA-reglerna måste varje enskild mekaniker registrera sig i förväg för att få en avgiftsbaserad licens för aktivering. Därefter kan Esitronic användas som vanligt för att utföra omfattande diagnos på skyddade FCA-fordon.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan