< Tillbaka

Den digitala verkligheten accelererar

Publicerad: 21 Apr 2021
Medan vi väntar på femte generationen, 5G, har forskningen om 6G, redan startat. 6G förenar verkligheten med den digitala världen. Mobila nätverk finns än så länge bara på några få ställen i Sverige, men i år antas utrullningen ta ordentlig fart. Europa vill leda det arbetet och startade ett EU-projekt vid årsskiftet. Sverige leder projektet som styrs från Chalmers i Göteborg.

Tommy Svensson, professor i kommunikationsteknik vid Chalmers, beskriver utvecklingen så här:

- Med fjärde generationen, 4G, fick vi internet i mobilen i fickan. Med 5G har det fortsatt mot högre kapacitet, bättre video-upplösning och möjlighet till fjärrstyrning av utrustning. Det kan vara ett fordon eller saker i hemmet. Kirurger kan i princip operera en patient på avstånd, utan att själva befinna sig i operationssalen.

- Tanken med 6G är att knyta samman den digitala världen med den fysiska, mänskliga världen. Vi kanske får med andra sinnen än syn och hörsel. Virtuella glasögon kan vara en startpunkt, men det blir mer. Du kanske kan vara med på en middag trots att du är sjukisolerad hemma. I dag kan man se 4G som en strålkastare som står utomhus och lyser upp lägenheten genom fönstret. 6G kanske vi kan tänka som LED-lampor. Vi kan styra och tända eller släcka precis de som behövs där och då. Som när du går i en källargång och har belysning som följer dig och tänds och släcks efter behov.

- En förändring i vår omgivning när 6G kommer gäller antennerna. De kommer att finnas kvar, men för att radiokommunikationen ska bli så precis som krävs behövs många små antenner – kanske en antenn i varje rum. 

Målet är att 6G ska finnas år 2030.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan