< Tillbaka

Den andra vågen - hur hårt kommer den slå?

Publicerad: 25 Okt 2020
Covid-19-pandemin har en betydande inverkan på Europas små och medelstora verkstäder. Det är fortsatt trängsel i kollektivtrafiken under rusningstid. Men hur stor är egentligen risken att åka kollektivt? Exakt hur stor risken är för att utsättas för smitta är svårt att fastslå. En studie där man nyligen undersökte kinesiska tågresenärer visar att det bland annat beror på hur nära man sitter en smittad person och hur länge. Risken att smittas ökade varje timme som resenärerna reste tillsammans.

Nu när "nästa våg" verkar vara på väg har vi lärt oss hur vi ska agera för att minska riskerna. Snart sätter julresandet igång, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). För många kommer det återigen bli en viktig påminnelse om hur viktig bilen, husbilen och husvagnen är. Många familjers vardag, jul- och semesterfirande är beroende av tillgång till bilen, husbilen och husvagnen.

Under pågående pandemi, med stor smittspridning som nu ökar i flera regioner, påminns vi nu om hur viktigt det är att undvika folksamlingar och trängsel. Vi bör därför undvika att åka med kollektivtrafiken för att minska risken för smittspridning.

Strategin från myndigheter och en del politiker har under de senaste två decennierna varit att planera för minskad bilism. Denna strategi måste nu få ett slut för den hämmar utvecklingen i vårt land och försvårar vardagen för många människor, säger Bo Ericsson. I stället bör staten, regioner och kommuner inse att bilen är oumbärlig, både nu och i framtiden. Sverige behöver en attitydförändring!

Trots alla negativa effekter av Covid-19, var krisen i våras en väckarklocka för många företag. Nu rapporterar både verkstäder och fordonshandlare att de är bättre rustade inför Covid-19, säger Bo Ericsson. Många tittar närmare på åtgärder för att på kort sikt hantera krisens omedelbara effekter och även på medellång sikt om ”andra vågen” blir långvarig. 

En av de viktigaste frågorna för små och medelstora företag är om man kommer behålla olika stödåtgärder som exempelvis förlängd tid för att betala skatter och sociala avgifter samt förlängning av betalningsfrister.

Fler kommuner borde stimulera resandet med bil, husbil och husvagn. Ta bort trängselskatten, införa fri parkering och underlätta resandet med bilen, och därmed minska risken för smitta. Den förmånsbeskattning av anställda som har fri parkering eller garageplats vid arbetet, borde tas bort helt och hållet. Att kunna ta sig till jobbet på ett säkert sätt är ingen förmån, utan en nödvändighet avslutar, Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan