< Tillbaka

Dekra fick nej av kammarrätten – ingen mer besiktning

Publicerad: 21 Dec 2021
Besiktningsföretaget Dekras försök att få fortsätta genomföra besiktningar under tiden den indragna ackrediteringen prövas i domstol har misslyckats. Fordonsproffs kan meddela att Kammarrätten inte meddelar prövningstillstånd. Alltså ingen besiktning förrän domen är avkunnad.

Det var den 1 december i år som Swedac (Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll) återkallade Dekra Automotive AB:s ackreditering. 

– Vi ser att företaget brister i sitt arbete på flera punkter och därmed inte lever upp till de krav som ställs, sade Michael Johansson, enhetschef för fordon och kontroll på Swedac.

Till domstolen framför Dekra å sin sida att deras kvalitet håller ”en jämn och god kvalitet i linje med relevanta riksmedelvärden” och att ”beslutet att återkalla Dekras ackreditering är felaktig”. Dekra skriver också till domstolen om den kommande prövningen att ”prövningen i sak kommer sannolikt att falla ut till Dekras fördel”.

I Sverige är ungefär tio företag ackrediterade för att genomföra bilbesiktningar på 500 stationer runt om i Sverige. 

Den 9 december överklagade Dekra Swedacs återkallande av ackrediteringen och begärde samtidigt en så kallad inhibition av beslutet – att Dekra kunde få behålla sin ackreditering under rättsprocessens gång.

Den 17 december beslutade Förvaltningsdomstolen i Jönköping att inte inhibera Swedacs återkallande av Dekras ackreditering. Kammarrätten har nu beslutat att inte ge målet prövningstillstånd,  vilket innebär att Dekras förbud att genomföra besiktningar även gäller fortsättningsvis. 

Text: MARIA ERIKSSON

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan