< Tillbaka

De senaste nyheterna om SERMI-certifikatet

Publicerad: 12 Nov 2021
Processen kring SERMI´s e-nyckel för verkstäder för att få tillgång till fordonstillverkares reparationsdata består av ett myller av mer eller mindre färdiga regler, men för varje möte verkar läget klarna lite mer. SFVFs vd Claes Åström ger oss nyheterna.

När SERMI genomförs behöver verkstäderna en hårdvarunyckel till ett elektroniskt skyddat certifikat som ger verkstaden tillstånd att komma åt teknisk information hos fordonstillverkaren. Det här gäller bara de verkstäder som inte är auktoriserade. 

Samtidigt verkar fler auktoriserade verkstäder välja att bli multibrand och ansluta sig till märkesoberoende kedjor. Det framgick åtminstone på Connect-konferensen i Frankrike nyligen, där flera verkstäder rapporterade att de valt att vara märkesoberoende för att fylla verkstaden med arbete när antalet verkstadstimmar minskade på grund av elbilarna.

Vad hände på mötet i går? 

– Vi fick några nya svar, men vi har väldigt många frågor kvar som är obesvarade. Klart är att man nu tänker sig att certifikaten ska gälla i fem år, alltså 60 månader, till skillnad från de 36 månader som det talades om tidigare, säger Claes Åström.

– En annan inte helt överraskande nyhet med tanke på riskerna med terroristhandlingar och kapade bilar var att Interpol finns med som kontrollinstans om en mekaniker rör sig mellan länderna och försöker ladda ned material. 

Hur långt har arbetet med SERMI kommit? 

– Det behövs kompetens på flera nivåer, allt från kontrollinstanser som verifierar identiteter (så kallade Trust Centers), till kontrollmyndigheter (typ Swedac som nationell auktoriseringsmyndighet) till nationella kontrollenheter (CAB) som ska utföra själva kontrollerna på verkstäder och deras anställda. Vi fick nu veta att Swedac verkar vara klara, men resten är oklart.

– Det verkar som om Spanien kommer vara pilotmarknad för att testa systemet från första kvartalet 2022.

Vad krävs för att bli certifierad som verkstad?

– Det sker kontroll av ägarstruktur, vd, juridiska ombud, de anställda, försäkringsavtal, tidigare missbruk, bevis på aktivitet inom bilindustrin och att man sköter sig. 

Hur kontrolleras det?

– Det har pratats om oannonserade kontroller, men vi vet inte vad som gäller här, så det får vi återkomma till.

Vilka krav finns på den som är anställd? Vad händer om jag jobbar som mekanikern men förekommit i polisens register?

– Det är den som har certifikatet på verkstaden som kontrolleras så det inte finns skatteskulder eller annan olaglig verksamhet i bolaget.  Den anställde kommer kontrolleras (vandelprövas) mot brottsregistret. 

Vad kommer en certifiering att kosta?

– Det får vi återkomma om. Så länge CAB-nivån inte ens är tillsatt är prisnivåerna helt okända. 

Kommer alla verkstäder att ha råd att bli certifierade?

– Det vet vi inte heller. Vi har till den 22 november på oss att ställa frågor och det här är sådana frågor som kommer diskuteras. Det är ju inte ens säkert att alla verkstäder behöver en certifiering. Vi ställde frågan rakt ut – vad får en verkstad göra utan certifiering i framtiden? Får man byta en strålkastare utan att ladda ned en programvara? Vart går gränsen? Vi får inga svar ännu.

Vad talar för att man måste ha en certifiering i framtiden? 

– Utan att bli för teknisk – det blir allt färre datorer i bilarna, men mer information i datorerna så min tolkning är att det troligtvis blir mer och mer säkerhetsrelaterad information i datorerna och då stängs de ned om man inte har certifikatet.

Vad händer om verkstaden försöker ladda ned en programvara eller manupulera ECUn?

– Då finns det en stor risk att hela ECUn blir blockerad, viket kommer att leda till stora kostnader för verkstaden.

Vilka bilar kommer omfattas av SERMI?

– Det finns olika tolkningar, men som jag tolkar det kommer det gälla alla bilar oavsett miljöklass. 

Kan certifikatet återkallas?

– Ja, om du inte sköter dig.

Har jag fördelar om jag är Godkänd Bilverkstad?

– Jag ser gärna till medlemsnyttan och vill gärna att SERMI och Godkänd Bilverkstad bakas ihop på nationell nivå. Det känns onödigt med två kontroller. Men det är SFVF:s åsikt.

När börjar det gälla?

– 1 augusti 2023 enligt tidsplanen. Därefter stänger tillverkaren informationen såvida verkstaden inte är auktoriserad för SERMI.

Fotnot: SERMI står för SEcurity related Repair & Maintenance. 

Text: MARIA ERIKSSON 

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan