< Tillbaka

Fordon utrustade med solceller på bland annat taket enligt företaget Sono Motors koncept för eftermontering av solceller som ett sätt att sänka det fossildrivna fordonets bränsleförbrukning. Foto: Sono Motors

De lanserar lösning som sänker dieselförbrukningen hos bussar

Publicerad: 6 Okt 2023
Planerna på att tillverka en delvis solcellsdriven elbil i lågprisklassen gick i stöpet. Nu presenterar tyska företaget Sono Motors en eftermonteringslösning för bussar.

Så sent som för några år sedan var det tyska startup-bolaget Sono Motors i full färd med att förbereda sig för en lansering av budget-elbilen ”Sono Sion” som var täckt av solceller på både taket och motorhuven och utlovade kraftigt minskat behov av laddning av bilens batteri.

Men coronapandemin och den ekonomiska krisen i världsekonomin grusade planerna för Sono Motors då kapitalet sinade. Bolaget ändrade istället snabbt inriktning till utveckling av solceller till fordonstillverkare. Och nu presenterar man ”Solar Bus Kit” som är en paketlösning med solceller som monteras på taket på vanliga bussar med förbränningsmotor. Solar Bus Kit sänker bussens bränsleförbrukning genom att helt eller delvis kunna bidra med el till olika funktioner och utrustning på bussen. Ju mindre bussens generator belastas desto lägre blir motorns förbrukning av drivmedel.

Källa: tidningen Ny Teknik, Sustainable-bus.com

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@svenskafordonsbranschen.se

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan