< Tillbaka

Foto: Husvagns- och husbilsbranschens Riksförbund (HRF)

De kräver rättvis husbilsbeskattning

Publicerad: 5 Apr 2023
Husvagns- och husbilsbranschens Riksförbund (HRF) riktar på nytt kravet på en rättvis – det vill säga lägre – fordonsskatt på husbilar.

2018 infördes den nya beskattningsmodellen för nya bilar – det så kallade bonus-malussystemet. 2019 ändrades beräkningsgrunden för fordonsbeskattningen, då EU tvingade biltillverkarna att beräkna bilarnas koldioxidutsläpp efter det nya testet WLTP, istället för enligt den gamla metoden NEDC.

Båda dessa fordonsskattereformer har medfört en generellt höjd fordonsskatt på husbilar och nu menar HRF att den nya testmetoden WLTP riskerar att ytterligare höja nivån på fordonsskatten på husbilar. Anledningen är enligt HRF att skatten för husbilar som testats med metoden som föregick WLTP beräknats efter något som kallas ”skälig grund”. Men det kan enligt HRF komma att förändras, vilket i sin tur kan leda till högre skatt. I ett räkneexempel hävdar HRF att en fordonsskatt på 13000–16000 kronor per år kan komma att hamna på 33000–44000 kronor per år.

Nu vill HRF att finansdepartementet påbörjar arbetet med att ta fram en rättvis, förutsägbar och långsiktigt hållbar beskattningsmodell för husbilar, personbil klass II, förklarar Per Nilsson, ordförande för HRF:

– Detta för att dels företag inom mobilt boende och camping ska våga satsa på tillväxt, dels för att konsument ska våga köpa och äga en husbil utan rädsla för snabba förändringar och helt nya villkor.

LÄS ÄVEN: Därför kan vi vinna kampen för sänkt husbilsbeskattning

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan