< Tillbaka

VTI:s forskningsledare Mattias Hjort på testbanan i norra Finland. Foto: VTI

De avråder från åretrunt-däck

Publicerad: 24 Okt 2023
Seriösa däckverkstäder och däckhandlare brukar avråda kunder från att köpa och köra med åretrunt-däck. Nu får de officiellt stöd från offentligt håll.

Statliga Väg- och Transportforskningsinstitutet (VTI) slår i en rapport fast att åretrunt-däck inte kan anses som trafiksäkra och avråder från att använda dem.

Rapporten bygger på en studie av 14 olika åretrunt-däck där däcken testats på is, snö och barmark och jämförts med dubbfria vinterdäck av både nordisk och europeisk typ samt sommardäck. Testerna genomfördes under 2022 på Nokians testbana utanför Ivalo i norra Finland respektive på Anderstorp motorbana. Syftet var inte att utse vissa däck som vinnare eller förlorare utan att granska däcktypen åretruntdäck under olika förhållanden.

Bland de 14 testade däcken var elva godkända för användning vintertid och märkta med symbolen ”alptopp/snöflinga”. Tre däck var inte godkända som vinterdäck men fanns ändå att köpa i Sverige via e-handeln.

Testerna finansierades av Trafikverket och Skyltfonden och i arbetet deltog utöver VTI även Folksam och Chalmers Tekniska Högskola.

Läs mer om testet HÄR

eller hela rappotren HÄR

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan