< Tillbaka

BDS-anslutna Verkstan Peter Karlsson AB i Östersund. Foto: Verkstan Peter Karlsson AB

De är Sveriges första verkstad certifierad för SERMI

Publicerad: 8 Jun 2023
De har sedan tidigare Godkänd Bilverkstad-certifiering. I dagarna blev BDS-anslutna Verksta´n Peter Karlsson AB i Östersund först ut med att få EU:s nya behörighetscertifiering för fordonsdata – SERMI.

I slutet av maj fick BDS-anslutna verkstaden Verksta´n Peter Karlsson AB i Östersund sin certifiering för SERMI och blev därmed den första fordonsverkstaden i Sverige som är SERMI-certifierad.

Det var företaget Treffco som kontaktade Verkstan Peter Karlsson och erbjöd dem att bli en pilotverkstad, det vill säga i ett tidigt skede få börja processen med att ansöka om en certifiering för SERMI.

– Vi var förstås intresserade eftersom det här med SERMI-certifiering är något helt nytt, och då kan det underlätta om man får göra processen sida vid sida och under överinseende av någon annan, berättar Mikaela Lundberg som jobbar som kundmottagare hos Verksta´n Peter Karlsson och som skött det mesta av jobbet med att förbereda företaget för SERMI-certifiering.

Man har fått löpande information om SERMI från BDS, berättar Mikaela:

– Sedan var vi på en regionträff med BDS då de gick igenom ordentligt vad SERMI är och varför det behövs. Och efter det så skickade vi in en intresseanmälan om SERMI till Treffco.

Treffco blev i månadsskiftet maj-juni först i Sverige med att bli ackrediterat som kontrollföretag för SERMI, det vill säga ett av de företag som behandlar ansökningar om SERMI-certifiering samt utför kontroller av SERMI-certifierade verkstäder.

Vad har det inneburit för er att få vara pilotverkstad för SERMI?

– Vi har fått en genomgång i hur det går till och vad vi behöver göra. Men hur det fungerar när SERMI införts är lite oklart än så länge. Men det känns naturligtvis skönt att vara helt klara med certifieringen, så att det bara är att tuta och köra när SERMI startar.

Än så länge så är det utöver ägaren Peter Karlsson bara en av fordonsteknikerna som certifierats för SERMI.

– Vi valde den teknikern som var mest intresserad och nyfiken på SERMI, och som vi vet kommer jobba kvar hos oss. Han har fått en app med säkerhetskoder som han ska ladda ner. Men vi har skickat efter utdrag ur belastningsregistet för alla i verkstaden, så att de också ska kunna ansöka om SERMI.

LÄS ÄVEN: Kontrollorgan: Så fungerar det att ansöka om SERMI

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan