< Tillbaka

Youcef Abna Aissa, ägare till Bilyaa Group AB, en kedja med en handfull Mekonomen-anslutna verkstäder i norra Stockholmsområdet. Foto: Pierre Kjellin

David mot Goliat när Bilia stämmer Mekonomen-verkstäder

Publicerad: 11 Apr 2023
Den ena är Sveriges näst största bilhandelsföretag med en omsättning på över 35 miljarder och noterat på Stockholmsbörsen, och den andra en Mekonomen-ansluten verkstadsägare som driver några anläggningar – och dragits inför rätta anklagad för varumärkesintrång.

Youcef Abna Aissa driver sedan många år bilverkstäder och har genom hårt arbete och bra rykte lyckats få sin verksamhet att växa till en handfull verkstäder i norra Stockholmsregionen – alla anslutna till Mekonomen.

När Youcef startade sitt första aktiebolag döpte han det till ”Bilyaa”, där namnet är en sammansättning av ordet ”bil” följt av initialerna i hans förnamn (y) plus hans båda efternamn (a+a).

Men nu har Sveriges näst största bilhandelsföretag Bilia bestämt sig för att tvinga Youcef Abna Aissa att byta namn på sina företag och sitt moderbolag Mekonomen Bilyaa Group. ”Bilyaa” är alldeles för likt ”Bilia” och därmed varumärkessnyltning, hävdar Bilia.

LÄS ÄVEN: "Om vi förlorar i rätten går vi i konkurs"

Youcef finner Bilias agerande häpnadsväckande och fräckt, av flera skäl:

– Jag har fått namnet Bilyaa godkänt av Bolagsverket, så jag kan inte se annat än att jag har rätten på min sida att använda namnet. Dessutom låter det inte likadant när man uttalar ”Bilyaa” och Bilia, och ser man de två namnen i skrift blir ju skillnaden ännu tydligare.

Att Youcefs företagsnamn, som Bilia hävdar, lätt kan förväxlas med Bilias av deras kunder anser han är ett löjligt argument:

– Vi varken riktar oss till eller har samma kategori kunder som Bilia. Dessutom görs all marknadsföring med det hela namnet ”Mekonomen Bilyaa Group AB”, tillägger Youcef.

Om man söker på namnet ”Bilyaa” på Google så framgår det av nästan alla sökträffar att Bilyaa är en Mekonomen-ansluten verkstad, antingen direkt i sökträffen eller efter att man klickat sig vidare. Något som alltså talar för att det torde vara svårt att förväxla Bilia med Bilyaa för den bilägare som är på jakt efter en Bilia-anläggning.

Youcef Abna Aissa är medveten om att han, genom att möta Bilia i rätten riskerar att få betala deras rättegångskostnader.

– Men man måste säga ifrån. Man kan inte bara böja ryggen för att stora företag kräver det, säger Youcef.

Men varför gör sig Bilia besväret att stämma ditt företag?

– Jag tror de vill skrämmas – statuera exempel helt enkelt.

Om domstolen skulle gå på Bilias linje vore det dessutom ett hot mot alla mindre företagare i landet, menar Youcef Abna Aissa:

Absolut. Om en sådan dom ses som prejudicerande så blir budskapet att du som företagare aldrig kan känna dig säker på rätten till ditt företagsnamn – trots att du fått det godkänt av Bolagsverket. Det vore förödande.

LÄS ÄVEN: "Om vi förlorar i rätten går vi i konkurs"

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

BILDEN UNDER: Företagsnamnet "Bilyaa Group", syns enbart tillsammans med namnet "Mekonomen" och det är dessutom alltid Mekonomens namn och företagsfärger som syns mest. Så det finns knappast någon risk att "Bilyaa" felaktigt förknippas med "Bilia", menar Bilyaa Groups ägare Youcef Abna Aissa. Foto: Pierre Kjellin

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan