< Tillbaka

Foton: Pierre Kjellin

Därför stoppar polisen i väst allt arbete med el- och hybridfordon och så ska de lösa problemet

Publicerad: 18 Jan 2023
Polisfacket i ett av Sveriges största polisregioner – polisregion väst – har förbjudit alla polisanställda att befatta sig med skadade el- eller hybridfordon. Men polisen jobbar med en lösning - där Promeister ser ut att få en viktig roll.

Den 12 januari införde Björn Johnsson, regionalt samordnande huvudskyddsombud för Polisförbundets Region Väst, med stöd av Arbetsmiljölagen (AML 6 kap 7§) ett skyddsstopp för allt arbete med el- och hybriddrivna fordon som har utsatts för krockskada, brand eller annan yttre påverkan. Stoppet gäller alla anställda inom polisen i region väst.

Om elfordonet är taget i beslag ska det säkerställas att ingen obehörig eller ovetande kan komma i fysisk kontakt med fordonet, innan det har klarlagts utifrån ovan stycke, att risken för att bli utsatt för högspänning undanröjts”, skriver Björn Johnsson i sitt meddelande om skyddsstoppet.

På polismyndigheten jobbar man nu med en lösning som kommer innebära att alla inom polisen utbildas om elfordon och utbildningen kommer vara anpassad till om man är exempelvis civilanställd inom polisen eller i yttre tjänst.

Uppdraget att utbilda poliser om elfordon och högvoltssystem väntas gå till Promeister, som nu befinne sig i upphandlingsfasen med polisen. När affären går i hamn blir den ett av Promeisters största utbildningsuppdrag hittills.

BAKGRUND

Idag är det många arbetsgivare som är skyldiga att ha kunskap och förmåga att hantera riskerna som är förknippade med elfordon. Det kan handla om allt från att jobba i ett elfordon till att exempelvis bärga, flytta eller rädda människor ur ett havererat eller brinnande elfordon.

För verksamheter som exempelvis polisen, räddningstjänsten, fordonsverkstäder och bilhandeln – vilka på olika sätt hanterar elfordon i sin verksamhet – så innebär det att dessa arbetsgivare är skyldiga att själva ha kunskaper, beredskap och utrustning för att kunna bemöta och hantera de risker som är förknippade med elfordon, samt se till att medarbetarna också har rätt kunskaper.

SFVF informerar på Automässan

Den 20/1 kl. 15:00 finns Sveriges Fordonsverkstäders Förenings vd Bo Ericsson, Verkstadsföretagarnas Arbetsrättsjurist Alexander Clomén och före detta brandmannen och experten Tommy Carnebo från företaget Dafo Vehicle Fire Protection på plats på Automässan i Göteborg för att berätta om riskerna förknippade med elfordon och hur berörda arbetsgivare ska se till att de kan ta sitt arbetsgivaransvar för att hantera elfordon rätt.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

 

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)


 

29 Maj, 2023, Extern artikel
Sveriges bilpark blir äldre
29 Maj, 2023, Extern artikel
Michelin säljer sin verksamhet i Ryssland
26 Maj, 2023, Extern artikel
Däckline förnyar sin plattform med ytterligare 350 varumärken
25 Maj, 2023, Extern artikel
Förväntad nedgång i nyregistrering av fordon
25 Maj, 2023, Extern artikel
Dubbade däck revolutionerar snöröjning
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan