< Tillbaka
Bo Ericsson, vd SFVF
Därför står SFVF på fordonsverkstädernas sida
Publicerad:
2 Nov 2020
Del 1
Varför startade Sveriges Fordonsverkstäders Förening en arbetsgivarförening? Eller frågan är snarare, varför tog det så lång tid innan vi insåg att vi måste, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Svaret är egentligen självklart, för vem kan kommunicera bredare och företräda fordonsbranschen och alla verkstäder bättre än vi själva?
I början tvingades vi famla oss fram och liera oss med alla som ville samarbeta med oss men nu kan vi stå på egna ben. Jag har under ett långt yrkesliv i branschen kommit i kontakt med många organisationer och arbetat tillsammans med många människor. Jag har haft föreläsningar och arbetat hårt för att branschen ska ha bästa förutsättningar för att rekrytera och få människor att söka sig till vår bransch.
- När Sveriges Fordonsverkstäders Förening startades besökte jag Motorbranschens arbetsgivarförening (MAF). Jag hade för MAF:s räkning haft över 50 föreläsningar, rest land och rike runt för branschens bästa, haft möten med studie- och yrkesvägledare, kommunalpolitiker med flera. När jag uppvaktade MAF, i och med att SFVF startades, i syfte att påbörja ett nytt samarbete med samma mål, d v s för branschen bästa möttes jag av kalla handen. Jag fick beskedet att MAF bara ville samarbeta med en förening och inte med ytterligare en ny motorbranschförening. Att bli avvisad för att man startar en ny branschförening och på sättet det gjordes vittnar om en omognad och ett konkurrensbegränsande agerande som jag aldrig har upplevt vare sig tidigare eller senare, säger Bo Ericsson.
Den svenska modellen med kollektivavtal tecknade mellan ”arbetsmarknadens parter” är en förlegad företeelse 2020. Avtalens texter och uppbyggnad skapades vid en tid då arbetsmarknaden såg helt annorlunda ut och förändringsarbetet, i syfte att anpassa till dagens krav från marknaden, går mycket sakta. Rädslan för att förändring riskerar att kosta i ett kort perspektiv motverkar modernisering. Det är märkligt att man i en demokrati, utomparlamentariskt, lyckats skapa den unika maktposition över miljontals medborgare som fackförbund och Svenskt Näringsliv idag besitter.
Varför inför vi inte en minimilön i Sverige? Varför inför vi inte en lagstiftning om att varje medborgare skall ha en tjänstepension? – Varför skall ”arbetsmarknadens parter” ha monopol och styra detta. Vi har idag minimilöner och arbetstidsregler med ersättningar som gör att det, inom vissa branscher, i princip är helt omöjligt att nyanställa oerfaren arbetskraft. Det är helt enkelt för dyrt och för krångligt om man har tecknat kollektivavtal.
Man har lyckats med bedriften att under årtionden bygga upp trygghetsstiftelser, försäkringsbolag, utbildningsbolag och dylikt som man sedan helt lagligt kan bedriva som monopol utan möjlighet för exempelvis andra försäkringsbolag, banker, utbildningsbolag, med flera att slå sig in på denna enorma marknad.
Läs mer om hur det fungerar i praktiken i "Del 2 - Därför står SFVF på fordonsverkstädernas sida” som publiceras i morgon 3/11.