< Tillbaka

Circle K Kiruna södra, och i förgrunden de två nya snabbladdarna för tunga fordon. Foto: Circle K

Därför skapas många laddplatser för tunga fordon i Lappland i år

Publicerad: 28 Feb 2023
I början av februari invigdes nya laddare för tunga fordon hos Circle K på tre orter i Lappland och senare i år tas ytterligare laddplatser för tung trafik i bruk i Sveriges mest glesbefolkade region.

Den 8 februari invigdes två ultrasnabba laddare för tunga fordon på Circle K södra i Kiruna. Circle K har totalt tre tankstationer i staden. Samtidigt öppnade Circle K laddare för tunga fordon på sina tankstationer i de lappländska orterna Arvidsjaur och Gällivare. Senare i år tar Circle K även en laddare för tunga fordon i bruk i Jokkmokk.

Laddarna tillhandahålls av ABB Mobility och även Vattenfall Eldistribution deltar i satsningen genom att uppföra en ny elnätstation för att möjliggöra anslutning av laddarna till elnätet.

Satsningen på snabbladdare för tunga fordon i Lappland har delvis möjliggjorts av ekonomiskt stöd från Energimyndigheten, som Circle K och bolaget Testinfra Sweden beviljades tidigare i år. Totalt innebär den 14 nya laddpunkter för tunga fordon fördelat på fyra lappländska orter.

En viktig drivkraft bakom satsningen på laddare för tunga fordon i Lappland är att fordonsindustrin testar många laddbara lätta och tunga fordon i Lappland varje år.

Så omfattande är fordonstestbranschen i Lappland:
En normal testsäsong körs cirka 4000 testfordon, varav hälften laddbara, i Lappland för att bli godkända innan lansering. Av dessa testas cirka 5–10 procent på allmänna vägar, vilket innebär 10000 körda testmil per dygn. Resten av testfordonen testas och laddas innanför grindarna på någon av de cirka 30 testanläggningar som finns i regionen.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
18 Apr, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Stockholm: Bilyaa Group AB, Hovslagarevägen 37, Sollentuna, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
9 Maj, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Sundsvall: Scandic Sundsvall City, Trädgårdsgatan 31, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
Visa fler händelser

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)

 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan